Η καστανοστριτσίδα, ένα νέο είδος πουλιού ανακαλύφθηκε στην Ελλάδα Το μικροπούλι καταγράφηκε για πρώτη φορά στα Αντικύθηρα.


Ένα μικροπούλι, η Καστανοστριτσίδα, καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στα Αντικύθηρα. Το πρωί της 4ης Μαΐου μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας δακτυλίωναν αποδημητικά πουλιά στο πλαίσιο της παρακολούθησης της μετανάστευσης στον Ορνιθολογικό Σταθμό Αντικυθήρων (Ο.Σ.Α.). Ένα όμως από αυτά δεν ήταν συνηθισμένο. Επρόκειτο για μια καστανοστριτσίδα (Hippolais opaca).

Η παρατήρηση αυτή αυξάνει τον αριθμό των επίσημα καταγεγραμμένων πουλιών στην Ελλάδα στα 445 και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα. Στις αρχές Απριλίου είχε παρατηρηθεί στην Καισαριανή, για πρώτη φορά στη χώρα μας, ένας νανοφυλλοσκόπος (Phylloscopus proregulus).

Η τελευταία καταγραφή στα Αντικύθηρα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η καστανοστριτσίδα σπάνια παρατηρείται εκτός των περιοχών εξάπλωσης και αναπαραγωγής της (Ισπανία και δυτική Βόρεια Αφρική).

Στο παρελθόν, μεμονωμένες παρατηρήσεις υπήρχαν μόνο στη Σουηδία και την Ιταλία. «Είναι μεγάλη συγκίνηση να εντοπίζεις ένα νέο είδος για τη χώρα σου, κάτι που μάλιστα δεν το περιμένεις καθώς τα πουλιά είναι μια συγκριτικά πολύ καλά μελετημένη ομάδα οργανισμών», λέει ο κ. Χρήστος Μπαρμπούτης, ο οποίος προσδιόρισε το νέο αυτό είδος για την Ελλάδα.

Η επιβεβαίωση του νέου είδους δεν ήταν εύκολη υπόθεση, όπως επισημαίνει ο γραμματέας της Επιτροπής Αξιολόγησης Ορνιθολογικών Παρατηρήσεων, δηλαδή της επιτροπής που ασχολείται με τα σπάνια είδη πουλιών της Ελλάδας, κ. Νίκος Προμπονάς. Κι αυτό διότι όπως τονίζει «δεν είναι εύκολα διακριτό από τα συγγενικά του είδη και διαφέρει εμφανισιακά μόνο σε μικρές χρωματικές διαφορές και βιομετρικά χαρακτηριστικά».

Ο Ορνιθολογικός Σταθμός Αντικυθήρων αποτελεί από το 2000 τη βάση ενός πολυετούς προγράμματος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, με περιοχή δραστηριοποίησης το νησί των Αντικυθήρων, τον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο και τις παρακείμενες νησίδες Πρασού και Λαγούβαρδο.

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η παρακολούθηση και μελέτη του φαινομένου της μετανάστευσης των πουλιών με απώτερο σκοπό την προστασία των μεταναστευτικών πουλιών σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και η έρευνα γύρω από την ορνιθοπανίδα, τους βιοτόπους της και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής των Αντικυθήρων.

«Για άλλη μια φορά τα Αντικύθηρα κάνουν την έκπληξη μιας και η Καστανοστριτσίδα αποτελεί όχι το πρώτο, αλλά το τρίτο είδος που καταγράφεται στο νησί για πρώτη φορά στη χώρα μας, καταδεικνύοντας έτσι τη μεγάλη σημασία της περιοχής για τη μετανάστευση των πουλιών, αλλά και την αξία της συστηματικής παρακολούθησης των μετακινήσεών τους», αναφέρει η κυρία Ρούλα Τρίγκου από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Την τελευταία δεκαετία υπάρχει συνεχής παρουσία ελλήνων και ξένων ερευνητών και εθελοντών στο νησί κατά την περίοδο της εαρινής και της φθινοπωρινής μετανάστευσης. Τα Αντικύθηρα θεωρούνται σήμερα ένα από τα σημαντικότερα κέντρα παρακολούθησης και μελέτης της μετανάστευσης στη Μεσόγειο.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=407302&h1=true

Σχόλια