Τόνοι «απορριμμάτων», που αποτελούνται από υλικά κάθε είδους, έχουν καταλήξει στον ωκεανό, έπειτα από το μεγάλο σεισμό και το κατασταροφικό τσουνάμι της 11ης Μαρτίου στην Ιαπωνία, σύμφωνα με τη διεθνή μη κυβερνητική περιβαλλοντική οργάνωση «Ρομπέν των Δασών». Η οργάνωση υπολογίζει ότι για 10 ολόκληρα χρόνια τα συντρίμμια θα κυκλοφορούν στον Βόρειο Ειρηνικό, απειλώντας τη θαλάσσια ζωή και τις θαλάσσιες συγκοινωνίες.
«Η διπλή καταστροφή στην Ιαπωνία, άφησε στην ξηρά περίπου 25 εκατ. τόνους απορριμμάτων, τα οποία με το τσουνάμι παρασύρθηκαν στον ωκεανό. Η θάλασσα δεν έχει μολυνθεί μόνο με ραδιενέργεια, αλλά και με πλήθος άλλων τοξικών υλικών», υποστηρίζει σε έκθεσή της με ημερομηνία 31 Μαΐου, η περιβαλλοντική οργάνωση.
Πολλά πλοία, σπίτια, αυτοκίνητα, ακόμη και αεροπλάνα διαλύθηκαν, ενώ προϊόντα κάθε είδους, τοξικά υγρά, φάρμακα, χημικά, εντομοκτόνα, κλπ. έχουν καταλήξει στη θάλασσα.
Ο τεράστιος όγκος των υλικών θα «ταξιδεύει» στον Ειρηνικό ωκεανό ένα με δύο χρόνια προτού φτάσει στις αμερικανικές ακτές. Ένα μέρος τους θα παρασυρθεί βόρεια, από το ρεύμα της Αλάσκας. Άλλο μέρος θα κινηθεί νότια, από το ρεύμα της Καλιφόρνιας. Πολλά από αυτά θα παγιδευτούν από το κυκλικό ρεύμα που σχηματίζει την Ανατολική Ζώνη Συσσώρευσης, κοντά στο αρχιπέλαγος της Χαβάης, όπου συνήθως η συσσώρευση αποβλήτων είναι ιδιαίτερα υψηλή. Υπάρχει και η Δυτική Ζώνη Συσσώρευσης, κοντά στην Ιαπωνία.
«Οι 25 εκατ. τόνοι των σκουπιδιών θα κινούνται στις θάλασσες του πλανήτη παρασυρμένοι από τα ρεύματα, για 10 χρόνια», αναφέρει η οργάνωση «Ρομπέν των Δασών».
Οι συνέπειες θα είναι πολλαπλές. Τα πιο βαριά υλικά «θα αποτελέσουν κίνδυνο για την αλιεία και τα πληρώματα των πλοίων. Οι κίνδυνοι από τη σύγκρουση με κοντέινερς ή μεγάλους κορμούς δέντρων που επιπλέουν, δεν είναι αμελητέοι, τόσο για τα υποβρύχια, όσο και για τα πλοία που κινούνται στην επιφάνεια», υποστηρίζεται στην έκθεση.
Όσο για τη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα, «οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές μολύνουν τη θάλασσα με χημικές ουσίες που περνάνε στη διατροφική αλυσίδα, καθώς καταλώνονται από πουλιά, ψάρια και θαλάσσια θηλαστικά, ενώ επηρεάζουν και τη χλωρίδα».
Τον Μάρτιο, με τη βοήθεια ενός μοντέλου πληροφορικής του Διεθνούς Κέντρου Ερευνών Ειρηνικού του Πανεπιστημίου της Χαβάης, είχε προβλεφθεί ότι οι ακτές του αρχιπελάγους θα είναι οι πρώτοι αποδέκτες των απορριμμάτων, ένα χρόνο μετά την καταστροφή στην Ιαπωνία.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.enet.gr/?i=news.el.ecoenet&id=286406
Σχόλια