Παρασκευή, 20 Μαΐου 2011

"Αυτοκαθαρίζεται" ο Θερμαϊκός.


Φαίνεται πως ο όρμος του Θερμαϊκού κόλπου "αυτοκαθαρίζεται" καθώς τις τελευταίες ημέρες τα νερά έχουν πάρει ένα καταπράσινο χρώμα.

"Η αλλαγή του χρώματος είναι αποτέλεσμα των οπτικών ιδιοτήτων του νερού σε συνδυασμό με την σύνθεση του φυτοπλαγκτού" αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια καθηγήτρια Βιολογίας του ΑΠΘ, Μαρία Μουστάκα, η οποία εξέτασε σημερινό δείγμα από τον όρμο της Θεσσαλονίκης.

Όπως διευκρίνισε η κ. Μουστάκα, διαπιστώθηκε μεγαλύτερη ποικιλότητα ειδών στον όρμο, μικρότερη αφθονία φυτοπλαγκτού και άφθονο ζωοπλαγκτό, ενδεικτικά της καλύτερης λειτουργίας του τροφικού πλέγματος.

«Το αποτέλεσμα της αλλαγής της σύνθεσης και επικράτησης του φυτοπλαγκτού αποτελεί μέρος της οικολογικής διαδοχής και των μεταβολών των περιβαλλοντικών παραμέτρων, όμως δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως, η σημερινή κατάσταση του φυτοπλαγκτού, όπως διαπιστώθηκε από τις μετρήσεις, αποτελεί θετικό σημάδι για το Θερμαϊκό, που δείχνει ότι το σύστημα μπορεί να "αυτοοργανώνεται" και να "αυτοκαθαρίζεται'.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΜΠΟΥΛΙΔΗΣ