Εθνικό Πάρκο... μπάζων!


Αργυροπελεκάνοι, βίδρες, τσακάλια και... παράνομα κυκλώματα διακίνησης οικοδομικών υλικών συμβιώνουν στο Εθνικό Πάρκο του Δέλτα των Ποταμών Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα, στα νότια του νομού Θεσσαλονίκης.


Δημοτικές Αρχές και εκπρόσωποι του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου καταγέλλουν ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, καθώς η περιοχή που αποτελεί ένα από τα ομορφότερα φυσικά αξιοθέατα της Ελλάδας έχει μετατραπεί σε αποδέκτη των αποβλήτων ολόκληρης της οικοδομικής δραστηριότητας της Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οδηγοί φορτηγών προσεγγίζουν σχεδόν σε καθημερινή βάση τα πιο απομονωμένα σημεία του Εθνικού Πάρκου, αδειάζοντας τόνους από μπάζα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχουν φτιάξει ακόμα και χωματόδρομους ώστε να διευκολύνεται το εγκληματικό τους έργο.

«Φέτος τον χειμώνα είδαμε τις περισσότερες απορρίψεις οικοδομικών υλικών από ποτέ, φανταστείτε τι θα γινόταν αν ο κλάδος των κατασκευών δεν γνώριζε κάμψη», σημειώνει ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της περιοχής όπου εκβάλλουν οι τρεις ποταμοί της Μακεδονίας και καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεμιστοκλής Κουιντζής.

Η επιδείνωση της κατάστασης οφείλεται σαφώς και στην κωλυσιεργία της πολιτείας, η οποία το περασμένο καλοκαίρι θεσμοθετούσε νέους κανόνες για τη διαχείριση των οικοδομικών αποβλήτων, υποσχόμενη έτσι ότι θα λύσει το πρόβλημα της ακατάσχετης διάθεσης των μπάζων σε φυσικές περιοχές.

Η σχετική κοινή υπουργική απόφαση για τα απόβλητα εκσκαφής, κατεδαφίσεων και κατασκευών υπογράφηκε στις 8 Αυγούστου του 2010, οι αρμόδιοι όμως του υπουργείου Περιβάλλοντος παραδέχονται ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί πριν από την πάροδο και του φετινού καλοκαιριού...

«Σεκιούριτι»

«Είναι αδύνατον να ελέγξουμε ολόκληρο τον χώρο του πάρκου. Η συνολική έκταση που έχει στην αρμοδιότητά του ο Φορέας Διαχείρισης ξεπερνά τα 320.000 στρέμματα, στη διάθεσή μας όμως έχουμε μόνο τέσσερις φύλακες.

Τα φορτηγά με τα μπάζα προσεγγίζουν την περιοχή μετά τα μεσάνυχτα και συνεχώς βλέπουμε καινούργιους σωρούς από τούβλα, τσιμέντα, σίδερα, ασβέστες κ.λπ.», δηλώνει ο πρόεδρος του Φορέα, Θ. Κουιντζής.

Ακόμα πιο σκληρές είναι οι δηλώσεις του δημάρχου του νέου καλλικρατικού δήμου Δέλτα (πρώην δήμοι Χαλάστρας, Εχεδώρου, Αξιού), Νικόλαου Γιουτίκα.

«Εχουμε να κάνουμε με μαφία. Μερικοί από αυτούς που είναι υπεύθυνοι για αυτήν την κατάσταση είναι επιφανείς και εύποροι εργολάβοι, που εμφανίζονται να μιλούν για την προστασία του περιβάλλοντος.

Μιλάμε για ένα απίστευτο θράσος, το οποίο όμως δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε, η περιοχή είναι ένα πραγματικό φυσικό αξιοθέατο και η υποβάθμισή της πρέπει επιτέλους να σταματήσει».

Με την αδυναμία της δημοτικής αστυνομίας και των φυλάκων του Πάρκου να εποπτεύουν την περιοχή 24 ώρες το εικοσιτετράωρο να είναι εύλογη αλλά και δεδομένη, ο δήμαρχος Δέλτα έχει αποφασίσει να καταφύγει σε καινοτομικές μεθόδους για τον εντοπισμό των παραβατών.

Από αυτόν τον μήνα και έπειτα, ο χώρος θα φυλάσσεται και από εταιρείες ιδιωτικής ασφάλειας. «Εχουμε συνάψει ειδική σύμβαση με εταιρεία σεκιούριτι. Λόγω της γενικότερης οικονομικής στενότητας και για να μην υπάρχουν σπατάλες, οι υπηρεσίες που θα μας παρέχουν θα είναι ανταποδοτικές, δηλαδή θα αμείβονται μόνον όταν εντοπίζουν τους παραβάτες», δηλώνει ο δήμαρχος Ν. Γιουτίκας.

Συλλήψεις

Η αποφασιστικότητα των δημάρχων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση της απεχθούς πρακτικής φαίνεται και από την ένταση των ελέγχων σε άλλες περιοχές.

Παράλληλα, όμως, τα περιστατικά που καταγράφονται δείχνουν τον βαθμό ασυδοσίας των κυκλωμάτων που απορρίπτουν οικοδομικά απόβλητα. Πρόσφατα, τα ξημερώματα τις 18ης Μαΐου, δημοτικοί αστυνομικοί στην Πυλαία συνέλαβαν δύο άτομα να ρίχνουν 17 τόνους μπάζων, σε οικόπεδο, στο κέντρο της πόλης!

«Το απερίφρακτο οικόπεδο βρίσκεται σε πολύ κεντρικό σημείο και αυτό δείχνει πόσο έχουν αποθρασυνθεί. Οι παραβάτες οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο και έχει ήδη οριστεί δικάσιμος, η αστυνομία όμως θα πρέπει να είναι πιο σκληρή και να κατάσχει τα φορτηγά τους.

Το λέω αυτό διότι εφόσον το πρόβλημα είναι μεγάλο στη δική μας περιοχή, φαντάζομαι τι συμβαίνει σε άλλους απομονωμένους φυσικούς χώρους», λέει ο δήμαρχος Πυλαίας, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.
Χωρίς πρόγραμμα αποκατάστασης

Μπορεί η έξαρση των παράνομων απορρίψεων οικοδομικών αποβλήτων να έχει προκαλέσει την ένταση των ελέγχων στο Δέλτα Αξιού, Λουδία, Αλιάκμονα, δυστυχώς όμως δεν υπάρχει ακόμα κανένα πρόγραμμα για τον καθαρισμό και την αποκατάσταση του τοπίου.

«Αυτό είναι και το σημαντικότερο από όλα, να απομακρύνουμε τους σωρούς από τα μπάζα που έχουν πληγώσει το τοπίο. Εχουμε προβλέψει ένα κονδύλι 75.000 ευρώ για αυτόν τον σκοπό, δυστυχώς όμως η δουλειά που πρέπει να γίνει είναι τεράστια και τα λεφτά αυτά σίγουρα δεν επαρκούν», λέει ο πρόεδρος του Φορέα του Δέλτα, Θ. Κουιντζής.

«Θα ξεκινήσουμε μόνοι μας, με τα οχήματα και τα συνεργεία του δήμου, την αποκομιδή των μπάζων και έπειτα θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε επιπλέον», προσθέτει ο δήμαρχος Δέλτα, Ν. Γιουτίκας.

Η υπουργική απόφαση θα εφαρμοστεί του... χρόνου

Την υποχρέωση των εργολάβων να δηλώνουν στις πολεοδομίες τον αριθμό των χωματουργικών και οικοδομικών αποβλήτων που παράγουν καθιέρωνε η σχετική κοινή υπουργική απόφαση που εγκρίθηκε τον περασμένο Αύγουστο.

Κάτι τέτοιο βέβαια δεν έγινε ποτέ και σήμερα οι εργολάβοι παραδέχονται ότι τα αδρανή απόβλητα εξακολουθούν να εναποτίθενται παρανόμως σε ακατάλληλους χώρους.

«Δεν γνωρίζουμε»

«Εμείς πληρώνουμε φορτηγατζήδες για να έρθουν να τα πάρουν. Τι τα κάνουν μετά, δυστυχώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε», δηλώνει ο Χρήστος Παπάς, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΠΕΣΜΕΔΕ).

«Η υπουργική απόφαση που υπεγράφη σκοπεύει να δημιουργήσει ένα δίκτυο διανομής, ανάλογο με αυτό των ανακυκλώσιμων υλικών. Λόγω της ιδιαιτερότητας του αντικειμένου όμως πρέπει να δημιουργηθούν ξεχωριστά δίκτυα για κάθε γεωγραφική περιοχή.

Εκεί οφείλεται η καθυστέρηση. Αυτή τη στιγμή στο υπουργείο Περιβάλλοντος έχουν κατατεθεί περίπου 30 σχετικές προτάσεις και οι τελικοί λειτουργοί των δικτύων θα επιλεγούν μέχρι το φθινόπωρο», απαντά ο Διαμαντής Σκορδίλης, πρόεδρος του υπαγόμενου στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Εθνικού Οργανισμού Διαχείρισης Συσκευασιών και Αλλων Προϊόντων.


ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΝΤΗ
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.real.gr

Σχόλια