Υδροβιότοποι χωρίς δόμηση.

Την πλήρη απαγόρευση της δόμησης σε 369 μικρούς νησιωτικούς υδροβιότοπους προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος με σχέδιο προεδρικού διατάγματος, το οποίο αναρτήθηκε χθες στον ιστότοπο www.opengov.gr και θα παραμείνει σε διαβούλευση ώς την 1η Ιουνίου. Πρόκειται για οικοσυστήματα, των οποίων η επιφάνεια δεν ξεπερνά τα 80 στρέμματα το καθένα, εντός και εκτός του δικτύου NATURA.
Αναρτήθηκε σε ιστότοπο και βρίσκεται σε διαβούλευση η σωτηρία τους  
Αναρτήθηκε σε ιστότοπο και βρίσκεται σε διαβούλευση η σωτηρία τους Στις μεταβατικές διατάξεις προβλέπεται ότι θα μπορούν να υλοποιηθούν οι οικοδομικές άδειες με την προϋπόθεση ότι θα έχουν εκδοθεί από τις πολεοδομίες ώς την «ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος».
Πρόκειται για ασαφή διατύπωση που μάλλον υπονοεί την ημερομηνία δημοσίευσης του τελικού διατάγματος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η οποία με τις συνήθεις διαδικασίες (έλεγχος από ΣτΕ, νομοθετική επεξεργασία, κ.λπ.) διαρκεί περίπου έξι μήνες.
Με βούλα Μπιρμπίλη
Επιτρέπεται, επίσης, η αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας υφιστάμενου κτηρίου αλλά μόνον εφόσον δεν αυξάνεται ο όγκος ή επιφάνειά του. Δεν υπάρχεια αναφορά για το μέλλον υφιστάμενων αυθαίρετων κατασκευών.
Το προωθούμενο νομοθέτημα φέρει την υπογραφή της Τίνας Μπιρμπίλη και στην ουσία αποτελεί εξειδίκευση του θεσμικού πλαισίου προστασίας για τις περιοχές NATURA που ψηφίστηκε έπειτα από πολλές αντιδράσεις βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος. Οι σπουδαιότερες διατάξεις προβλέπουν:
*Την πλήρη κατάργηση της δόμησης, ακόμη και προσωρινών εγκαταστάσεων, με εξαίρεση μόνον αυτών που σχετίζονται με την προστασία των βιότοπων και την επιστημονική έρευνα.
*Την απαγόρευση διάνοιξης νέων δρόμων. Η εξυπηρέτηση θα γίνεται από τις υφιστάμενες αγροτικές οδούς. Απαγορεύονται, επίσης, η αφαίρεση της φυσικής βλάστησης, η εισαγωγή ξενικών ειδών χλωρίδας και πανίδας, η βόσκηση, η αλιεία, οι ιχθυοκαλλιέργειες, οι επιχωματώσεις, η αμμοληψία, κ.λπ.
*Την κατασκευή έργων, δημόσιων και ιδιωτικών, αλλά μόνον αν χαρακτηρίζονται εθνικής σημασίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις επιβάλλονται ειδικοί όροι προστασίας του βιότοπου.
*Τη θέσπιση κανόνων για τις εκτάσεις που ήδη καλλιεργούνται, όπου θα χρησιμοποιούνται υποχρεωτικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα φιλικά προς το περιβάλον. Προβλέπεται ότι μέσα σε μία διετία θα χαρτογραφηθούν. Οι ψεκασμοί επιτρέπονται έπειτα από έγκριση της αρμόδιας διεύθυνσης Υγείας.
*Τη δυνατότητα κατασκευής στεγανών βόθρων, με την προϋπόθεση ότι βρίσκονται εκτός της πλημμυρικής λεκάνης του βιότοπου και απέχουν τουλάχιστον 50 μέτρα από τα όρια της προστατευόμενης περιοχής. Προβλέπεται ότι μέσα σε τρία χρόνια και με ευθύνη των δήμων θα κατασκευαστούν ή θα εκσυγχρονιστούν τα αποχετευτικά δίκτυα.
Η φύλαξη των μικρών υδροβιότοπων ανατίθεται στο Λιμενικό, τα δασαρχεία και την αστυνομία, ενώ προβλέπονται πρόστιμα για τους παραβάτες των μέτρων.
ANΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.enet.gr

Σχόλια