Πορτογάλοι ειδικοί εξετάζουν τη λίμνη της Καστοριάς.


Μια νέα υπόθεση για τα κύρια αίτια των περιβαλλοντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η λίμνη της Καστοριάς εξετάζουν ειδικοί από την Πορτογαλία που επισκέφθηκαν την περιοχή. Αυτή τη φορά ενοχοποιούνται οι γεωτρήσεις γύρω από τη λίμνη, εξαιτίας των οποίων έχει κατέβει κατά πολύ η στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα με αποτέλεσμα να μην ανανεώνονται από τις υπόγειες πηγές τα νερά του οικοσυστήματος.


«Αυτό το ακούσαμε για πρώτη φορά, σε σχέση με το παρελθόν, κατά την επίσκεψη των ειδικών από την Πορτογαλία» επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Καστοριάς, Ιάκωβος Θεοδοσόπουλος, και τονίζει ότι απομένει να διερευνηθεί κατά πόσο ο συγκεκριμένος παράγοντας ευθύνεται περισσότερο από άλλους (αστικά λύματα, φερτά υλικά, φυτοφάρμακα) για τη σημερινή κατάσταση της λίμνης.

«Οι Πορτογάλοι ειδικοί εργάζονται στον τομέα της εξυγίανσης λιμνών και ποταμών για λογαριασμό της κρατικής εταιρείας ύδρευσης και αποχέτευσης και εφαρμόζουν ένα ειδικό μοντέλο που υπολογίζει τα ποσοστά ρύπανσης κάθε λίμνης. Μετά από αυτό το στάδιο, επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην αντιμετώπιση των μεγαλύτερων αιτίων των περιβαλλοντικών προβλημάτων», εξηγεί ο δήμαρχος, Μανώλης Χατζησυμεωνίδης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, αν το κύριο πρόβλημα είναι οι γεωτρήσεις θα πρέπει εκεί να αναζητηθούν λύσεις. Αν πάλι βρεθεί ότι ο μεγαλύτερος παράγοντας επιβάρυνσης είναι τα φυτοφάρμακα από τις αγροτικές καλλιέργειες περιμετρικά της λίμνης, τότε θα πρέπει να εφαρμοστεί πρόγραμμα βιολογικών καλλιεργειών στις συγκεκριμένες περιοχές. Σε κάθε περίπτωση, τα πρώτα συμπεράσματα των ειδικών από την Πορτογαλία, με βάση τις πληροφορίες που συγκέντρωσαν και τις αυτοψίες που πραγματοποίησαν, θα γίνουν γνωστά σε ένα μήνα και θα αξιοποιηθούν συμπληρωματικά με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΝΚΟ, τις έρευνες του ΑΠΘ και του ΙΓΜΕ και τις δραστηριότητες τού υπό ενεργοποίηση φορέα διαχείρισης της λίμνης.

Πέραν όμως από την επίσκεψη των Πορτογάλων ειδικών, που δημοσιοποίησε η εφημερίδα «Νέα Καστοριά», η δημοτική αρχή αναζητά ευρωπαϊκές καλές πρακτικές και στην γειτονική Ιταλία, στο πλαίσιο της συμμετοχής της μαζί με την πόλη Βερμπάνια σε κοινό ευρωπαϊκό πρόγραμμα. «Η ιταλική δημοτική αρχή αντιμετώπισε εδώ και χρόνια το πρόβλημα απομακρύνοντας τα αστικά λύματα από τη λίμνη, μετατοπίζοντας τις αγροτικές καλλιέργειες σε μεγαλύτερη απόσταση από αυτήν και αναδεικνύοντάς την τουριστικά με δραστηριότητες όπως η κωπηλασία, η ιστιοπλοΐα και το καγιάκ», διευκρινίζει ο κ. Θεοδοσόπουλος.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.protothema.gr

Σχόλια