Αναγέννηση «θαύμα» σε καμένη έκταση του Λαγκαδά.

 
Το «θρίαμβο» της φύσης διαπίστωσε γεωπονική έρευνα σε 5.632 στρέμματα της επαρχίας Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη, όπου η βλάστηση αναγεννήθηκε από τις στάχτες τις, δύο μόλις χρόνια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.

«Διαπίστωσα στην μελέτη μου ότι η ίδια η φύση αποκατέστησε σιγά- σιγά την καμένη έκταση όπου υπήρχαν κυρίως πουρνάρια, παρά το γεγονός ότι πήγαιναν ζώα για βόσκηση, κάτι που απαγορεύεται για 10 χρόνια μετά από πυρκαγιά», λέει η δασοπόνος Ελένη Αβραμίδου, που πραγματοποίησε τη σχετική έρευνα στα πλαίσια της μεταπτυχιακής της διατριβής για το ΑΠΘ.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Μάιο του 2009 έως τον Νοέμβριο του 2010, τόσο στην ύπαιθρο, όσο και στο Εργαστήριο Λιβαδικής Οικολογίας. Όπως αποδείχθηκε, δύο μόλις χρόνια μετά την πυρκαγιά, η κάλυψη της ξυλώδους βλάστησης έφτασε το 76% της άκαυτης επιφάνειας εξαιτίας της έντονης παραβλάστησης του πουρναριού. Παράλληλα, αυξήθηκαν τα ψυχανθή, η παραγωγή υπέργειας ποώδους βιομάζας όπως και η φυτοποικιλότητα σε σχέση με την άκαυτη περιοχή χωρίς όμως να υπάρξουν στατιστικά σημαντικές διαφορές.
Οι συγκεκριμένες εκτάσεις αποτελούν στο μεγαλύτερο μέρος τους σημεία βοσκής για αιγοπρόβατα, με το πουρνάρι να είναι η κύρια θρεπτική βοσκήσιμη ύλη τους. «Η γνώση της εξέλιξης της βλάστησης μετά από μια πυρκαγιά είναι πρωταρχικής σημασίας για το σχεδιασμό μιας ορθολογικής και αειφορικής διαχείρισης των λιβαδικών οικοσυστημάτων» σημειώνει η κ.Αβραμίδου.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://tvxs.gr

Σχόλια