Προβληματισμός για την πυρηνική ενέργεια.


Η κρίση εμπιστοσύνης όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια θα έχει επιπτώσεις στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα, που ξεκινούν και πάλι σήμερα στην Μπανγκόκ υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, δήλωσε ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αρτουρ Ρούνγκε-Μέτσγκερ.


«Η πυρηνική ενέργεια είναι μία από τις ενεργειακές επιλογές που εκλύει πολύ, πολύ λίγα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου», το οποίο ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή, δήλωσε σήμερα ο Ρούνγκε-Μέτζγκερ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Αν κοιτάξουμε τις ενεργειακές επιλογές κάποιων χωρών, (θα δούμε ότι) η πυρηνική ενέργεια παίζει ένα σημαντικό ρόλο», όμως μετά το ατύχημα στο ιαπωνικό πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1 «σε πολλές χώρες αναρωτιούνται αν είναι η καλύτερη ενεργειακή λύση», πρόσθεσε.

Για τον Ρούνγκε-Μέτσγκερ «θα υπάρξουν πολλές πολιτικές διαβουλεύσεις» και «προφανώς αυτές θα έχουν επιπτώσεις στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα».

Πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, που τα τελευταία χρόνια εκλύουν όλο και μεγαλύτερα ποσοστά αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου εξαιτίας της ανάπτυξης που σημειώνουν, έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την πυρηνική ενέργεια.

«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να προχωρήσουμε», δήλωσε ο Ρούνγκε-Μέτσγκερ, επισημαίνοντας την ανάγκη «να ξανασκεφτούμε τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσουμε» τις εναλλακτικές τεχνολογίες, όπως οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

«Μπορεί να είναι λίγο πιο ακριβό, όμως τελικά θέλουμε να σώσουμε τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας», υπογράμμισε.

Από την άλλη ο επικεφαλής οικονομολόγος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Φατίχ Μπιρόλ είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι η καταστροφή στη Φουκουσίμα θα «βαρύνει σημαντικά» στη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής. 
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.zougla.gr

Σχόλια