Το 2010 είχε κηρυχθεί από τον ΟΗΕ ως διεθνές έτος Βιοποικιλότητας, όμως μελέτη συμπέρανε πως η περνισή εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση του κόσμου και την παρακίνηση σε ανάληψη δράσης πέρασε ουσιαστικά χωρίς αποτέλεσμα.
Το Βρετανικό Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας επισκόπησης των συμπεριφορών και των γνώσεων που σχετίζονται με την βιοποικιλότητα και το φυσικό περιβάλλον, βάσει της οποίας ρωτήθηκαν 1.700 άτομα τον Μάρτιο σε θέματα που ξεκινάνε από τη χρήση δημόσιων πάρκων μέχρι τη συμμετοχή τους σε εκούσια προγράμματα συντήρησης.
Από την έρευνα προέκυψε ότι το 18% των ερωτηθέντων γνώριζαν αρκετά για την βιοποικιλότητα το 2011 συγκριτικά με το 20% αντίστοιχα το 2009, 30% γνώριζαν "λίγα πράγματα" έναντι 24% αντίστοιχα, 18% "είχαν μόνον ακούσει το όνομα" συγκριτικά με 21% το 2009 και το 31% δεν είχε "καθόλου ακούσει κάτι σχετικά" έναντι 32% αντίστοιχα.
Θα ήταν ωστόσο βεβιασμένο να οδηγηθεί κανείς στο συμπέρασμα πως ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για την βιοποικιλότητα. Στην ίδια έρευνα, το 78% των ερωτηθέντων συμφώνησε πως "ανησυχεί για τις αλλαγές στην εξοχή της Βρετανίας και για την απώλεια των ντόπιων ζώων και φυτών". Η ανησυχία για τους οργανισμούς και τις κατοικίες τους αποτελεί μέρος της δημόσιας συνείδησης, αν και ο όρος 'βιοποικιλότητα' ξεκάθαρα όχι.
Το πρόβλημα εντοπίζεται στην πολυπλοκότητα του όρου και στην έλλειψη εκστρατειών ερμηνείας του. Πράγμα περίεργο αν σκεφθεί κανείς πως είναι ευκολότερο να εξηγήσει κανείς τις αιτίες και τα αποτελέσματα της βιοποικιλότητας παρά τους πολύπλοκους μηχανισμούς και τις μυριάδες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.enet.gr
Σχόλια