Κρούσσια - SOS για τον Βοτανικό Κήπο.

Αγώνας δρόμου από εθελοντές για τη σωτηρία του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου στα Κρούσσια του Κιλκίς. Ο μοναδικής σπουδαιότητας Βοτανικός Κήπος, έκτασης 310 στρεμμάτων, αποτελεί όχι μόνο χώρο τουριστικής αναψυχής, αλλά κυρίως ερευνητικό πεδίο για τη συλλογή γενετικού υλικού φυτών από ολόκληρη τη βαλκανική χερσόνησο.

Τον κήπο διαχειρίζεται το ΕΘΙΑΓΕ, το οποίο κα
ι έχει την τράπεζα γενετικού υλικού, ενώ υλοποιεί και τα ερευνητικά προγράμματα. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο ο χώρος έχει εγκαταλειφθεί, αφού από τους 33 υπαλλήλους έχει μείνει μόνο ένας στο Κιλκίς και ένας στο ΕΘΙΑΓΕ στη Θεσσαλονίκη και έτσι πήραν την υπόθεση στα χέρια τους οι εθελοντές.
Εκκληση
«Τελείωσε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα και η πολιτεία αρνείται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, με αποτέλεσμα ο κήπος να ρημάζει. Οι πολίτες πρέπει να αναλάβουν τη σωτηρία του και να φροντίσουν τα φυτά που αποτελούν πρωτογενές υλικό για την τράπεζα του ΕΘΙΑΓΕ», δήλωσε στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Κοινωνίας Πολιτών Κιλκίς, Δημήτρης Αγαθόπουλος. Η πρώτη εξόρμηση είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή, αλλά λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, το πρόγραμμα εθελοντικού καθαρισμού του κήπου θα ξεκινήσει το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απριλίου. Θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα Μαΐου.
Ο Κήπος Κρουσσίων, ένας από τους νεότερους της Ευρώπης, βρίσκεται στην Ποντοκερασιά του Κιλκίς, σε απόσταση 70 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Φιλοξενεί αυτοφυή φυτά από όλη τη Βαλκανική, μια περιοχή με πλήθος οικοσυστημάτων και υψηλά επίπεδα βιοποικιλότητας, η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.ethnos.gr

Σχόλια