Χάρτες «ασπίδα» για τα δάση.

 Η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη και ο υφυπουργός Θ. Μωραίτης

 Θέμα ημερών αποτελεί η ανάρτηση του πρώτου δασικού χάρτη της Αττικής, ο οποίος θα αποτυπώνει τις δασικές εκτάσεις στα όρια των δήμων Πεντέλης και Μαραθώνα. Ολα είναι έτοιμα, διαβεβαιώνουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, αναμένεται τώρα να δοθεί το «πράσινο φως» από την υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη ώστε ο χάρτης να δοθεί στη δημοσιότητα. Οι πληροφορίες λένε πως αυτό θα γίνει το αργότερο μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Χθες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Θάνος Μωραΐτης συναντήθηκε με τους δημάρχους Πεντέλης Δημήτρη Στεργίου και Μαραθώνα Ιορδάνη Λουίζο, καθώς και με τον Νίκο Μπόκαρη, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) για να συζητήσουν τις τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες. Η επικείμενη ανάρτηση του πρώτου δασικού χάρτη «είναι ένας από τους μεγάλους στόχους του υπουργείου, για τον οποίο δουλεύουμε εδώ και 18 μήνες, ώστε να σταματήσει επιτέλους το μεγάλο ''πάρτι'' που γινόταν στα δάση της χώρας. Ο δασικός χάρτης θα αφορά στην Αττική και δεν είναι καθόλου τυχαίο βέβαια. Είναι η πιο ευαίσθητη περιοχή, όπου έχουν σημειωθεί και οι περισσότερες καταπατήσεις και παρανομίες. Αυτό που γινόταν εδώ και δεκαετίες θα λάβει τέλος» δήλωσε ο κ. Μωραΐτης (στο ραδιόφωνο Αντέννα).

Την ίδια στιγμή ανακοινώθηκε από την Κτηματολόγιο ΑΕ η εξασφάλιση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ για την κατάρτιση δασικών χαρτών σε 11 νομούς της χώρας, ειδικά σε προστατευόμενες και πυρόπληκτες περιοχές. Το έργο έχει προϋπολογισμό 35,5 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να προκηρυχθεί άμεσα. Αφορά στους νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πιερίας, Ιωαννίνων, Εύβοιας, Μαγνησίας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αχαΐας και Ηλείας. Τα κονδύλια που εξασφάλισε η Κτηματολόγιο ΑΕ αφορούν συνολικά 13 έργα, προϋπολογισμού 57,5 εκατομμυρίων ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνεται η δημιουργία υποδομής χωρικών δεδομένων όπου θα απεικονίζονται με ακρίβεια οι προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Φύσης «Natura 2000».
Μανίνα Νικολοπούλου
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.ethnos.gr

Σχόλια