Φόβους προκαλεί η επιβεβαίωση της παρουσίας του ιού του Δυτικού Νείλου, για πρώτη φορά, σε μη αποδημητικά πτηνά στην Κεντρική Μακεδονία.
Η παρουσία του ιού σε κορακοειδή δημιουργεί νέα δεδομένα, σχετικά με την πιθανή διασπορά του σε νέες περιοχές μέσω μη αποδημητικών πουλιών.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα του αναπληρωτή καθηγητή Ιολογίας και Ιογενών Νοσημάτων του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χαράλαμπου Μπιλλίνη, και της ομάδας του, που παρουσιάζεται στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κτηνιατρικής Παραγωγικών Ζώων, Υγιεινής & Ασφάλειας Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης και Προστασίας του Καταναλωτή, το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
Γενετικό υλικό του ιού του Δυτικού Νείλου εντοπίστηκε σε καρακάξα, η οποία κυνηγήθηκε κοντά στο χωριό Τρίλοφος της Θεσσαλονίκης, το Σεπτέμβριο του 2010, ενώ αντισώματα κατά του ιού βρέθηκαν στο 20% των περίπου 100 κορακοειδών, τα οποία συγκεντρώθηκαν σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, κατά τις κυνηγετικές περιόδους 2009-2020 και 2010-2011, για τις ανάγκες έρευνας, που διεξάγεται στο πλαίσιο του Πανευρωπαϊκού Προγράμματος WildTech.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η εύρεση αντισωμάτων κατά του ιού σε πτηνά, τα οποία συλλέχθηκαν μερικούς μήνες πριν την έξαρση των κρουσμάτων σε ανθρώπους (Φεβρουάριος 2010), γεγονός που επιβεβαιώνει τη έκθεσή τους στον ιό πριν από την έξαρση των κρουσμάτων.
Η Ελλάδα αποτελεί σταθμό πολλών μεταναστευτικών ειδών πτηνών, κατά την πορεία τους προς την Αφρική και αντίστροφα. Στη χώρα μας, και συγκεκριμένα στην Κεντρική Μακεδονία, παρατηρήθηκε έξαρση κρουσμάτων εγκεφαλίτιδας, οφειλόμενης στον ιό του Δυτικού Νείλου.
Η ερευνητική ομάδα του αναπληρωτή καθηγητή Χαράλαμπου Μπιλλίνη διερευνά τον πιθανό ρόλο των πτηνών, τόσο στην είσοδο, όσο και στη διατήρηση του ιού στη χώρα μας.
Τα ευρήματα της έρευνάς τους οδηγούν σε δύο υποθέσεις: Σύμφωνα με την πρώτη, παρατηρείται κατά τα τελευταία χρόνια μία περιοδική διασπορά του ιού από την Αφρική σε διάφορες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως έγινε και στην Ελλάδα το προηγούμενο καλοκαίρι, με μια παροδική και μη επαναλαμβανόμενη έξαρση κρουσμάτων.
Μια πιο ανησυχητική, δεύτερη, υπόθεση θέλει τον ιό να παραμένει στην περιοχή «σιωπηλός». Να διατηρείται, δηλαδή, σε ένα κύκλο μετάδοσης μεταξύ πτηνών και κουνουπιών, έως ότου κατάλληλες συνθήκες επιτρέψουν την έξαρση κρουσμάτων σε ανθρώπους.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟhttp://www.econews.gr
Σχόλια