Σάββατο, 12 Μαρτίου 2011

Οξύ περιβαλλοντικό πρόβλημα στην Δ. Μακεδονία.


Υψηλές συγκεντρώσεις σε εσπνεύσιμα αιωρούμενα σωματίδια (ΡΜ10) παρατηρήθηκαν τις τελευταίες μέρες σε ορισμένους σταθμούς μέτρησης της ΔΕΗ και του Κέντρου Περιβάλλοντος στη Δυτική Μακεδονία.

Τα 316 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο έφτασαν οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων στο Προάστιο, όπου βρίσκεται ο οικισμός της ΔΕΗ, ενώ οι αντίστοιχες τιμές στην Ποντοκώμη ήταν 147, στην Πτολεμαΐδα 88 και στη Φλώρινα 86. Σημειώνεται ότι η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία ορίζει πως η μέση ημερήσια τιμή δεν πρέπει να ξεπερνά το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Κέντρου Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Κυριακή Αποστολίδου, ο περιφερειάρχης Γιώργος Δακής κινητοποίησε το μηχανισμό ελέγχου της κατάστασης ενώ απευθύνθηκε στη ΔΕΗ ζητώντας τη ρύθμιση της δραστηριότητάς της προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση.

«Μέσα σε λίγες ώρες οι μετρήσεις μας έδειξαν σχετικά βελτιωμένες τιμές αιωρούμενων σωματιδίων. Αυτό σημαίνει προφανώς ότι η αύξηση των συγκεντρώσεων οφειλόταν στη δραστηριότητα της ΔΕΗ και οι διορθωτικές κινήσεις βελτίωσαν την εικόνα», σημείωσε η κ. Αποστολίδου και πρόσθεσε: «Αισιοδοξούμε ότι αποφύγαμε περιβαλλοντικό επεισόδιο». 
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΣΗ ΑΠΟ
http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΜΠΟΥΛΙΔΗΣ