Παράνομο λατομείο και ιδιωτικό λιμάνι σε προστατευόμενη περιοχή στη Σάμο.

Το Μερτζίκι στη νοτιοανατολική πλευρά της Σάμου, πρόκειται για μια προστατευόμενη περιοχή, 
ενταγμένη δίκτυο Natura 2000. Κι όμως, οι εργολάβοι που χτίζουν την προβλήτα στο παρακείμενο λιμάνι του Πυθαγορείου -με τη συγχρηματοδότηση της Ε.Ε.- αποφάσισαν να ξηλώσουν τα πρανή της παραλίας στο Μερτζίκι, για να μειώσουν το κόστος κατασκευής.

Το θέμα αυτό έθιξαν στο ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι, ενώ έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στη Σάμο, μιας και εκτός της εργοληπτικής εταιρίας, ευθύνη για το πρωτοφανές αυτό περιβαλλοντικό έγκλημα φαίνεται να φέρει και η Νομαρχία Σάμου.
Η εικόνα του παράνομου εργοταξίου που έχει στηθεί στο Μερτζίκι, είναι μάλλον εξοργιστική: Η παραλία έχει σκαφτεί και ξηλωθεί, προκειμένου να εγκατασταθεί ένας μικρός σπαστήρας, ένα μηχάνημα παραγωγής τσιμεντένιων μπλοκ και ένα γερανοφόρο όχημα. Παράλληλα, έχει χτιστεί μια μικρή προβλήτα και έχει διαμορφωθεί έτσι ο χώρος, ώστε να εξυπηρετείται η προσέγγιση των πλοίων, τα οποία μεταφέρουν τα μπλοκ στο Πυθαγόρειο.
Το έργο στο λιμάνι του Πυθαγορείου, χρηματοδοτείται εν μέρει από κοινοτικά κονδύλια και υπό την εποπτεία της αρμόδιας υπηρεσίας της νομαρχίας, η οποία «επέμενε μέχρι τέλους ότι δε διαπίστωσε παρανομίες», όπως υπογραμμίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Την ίδια στιγμή, μετά από σχετική έρευνα, η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου διαπίστωσε πως η εργοληπτική εταιρεία ‘Εδρασομηχανική Α.Τ.Ε.’ έχει προχωρήσει σε παράνομη καταπάτηση του αιγιαλού και κατασκευή παράνομης προβλήτας, με αποτέλεσμα το θέμα να λαμβάνει αυτόματα νομικές προεκτάσεις.
«Δύσκολα μπορούσα να φανταστώ τόσο ακραία περίπτωση καταστροφικής και εκτεταμένης παρανομίας», τόνισε στην τοποθέτησή του, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Ακόμη βαρύτερη, όμως, είναι η πολιτική και διοικητική συγκάλυψη ενός τόσο σοβαρού τοπικού εγκλήματος, βεβαιωμένου μάλιστα και από κρατικό φορέα. Καθώς λοιπόν η αυτοδιοίκηση και η κεντρική εξουσία δε μπόρεσαν ούτε θέλησαν να σταματήσουν το ξεκοίλιασμα και το μπάζωμα μιας προστατευόμενης περιοχής, φέρνουμε το θέμα στο ευρωκοινοβούλιο στηρίζοντας τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας. Αυτό φυσικά δεν αναιρεί την ανάγκη να αποδοθούν ευθύνες, να αποκατασταθεί η ζημιά και να πληρώσουν εξ ολοκλήρου οι υπεύθυνοι».
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.tvxs.gr

Σχόλια