Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η προοπτική λειτουργίας λατομείου εξόρυξης γύψου με εκρηκτικά στο Ελαφονήσι στο νομό Χανίων, περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000 εξαιτίας της μεγάλης οικολογικής και τουριστικής σημασίας της. Το θέμα έφτασε στην Κομισιόν μετά από ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής.
Η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κισσάμου όπου πρόκειται να λειτουργήσει το λατομείο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Ελαφονήσι. Οι περιοχές αυτές είναι προστατευόμενες από το Δίκτυο Natura 2000 και φιλοξενούν απειλούμενα είδη με βάση τις Οδηγίες 92/43 και 72/409 ΕΟΚ, έχουν λοιπόν μεγάλη περιβαλλοντική σημασία και παράλληλα αποτελούν πόλο έλξης τουριστών.
Οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής επιχειρούν να εμποδίσουν την παράνομη αδειοδότηση και κατασκευή του λατομείου, καθώς αυτό πρόκειται να βλάψει ανεπανόρθωτα το φυσικό πλούτο της προστατευόμενης περιοχής. Στην ερώτησή του προς την Κομισιόν ο κ. Χουντής ζήτησε από την επιτροπή να πάρει θέση σχετικά με το αν είναι συμβατή με την κοινοτική νομοθεσία η κατασκευή λατομείου στην προστατευόμενη περιοχή και ζήτησε τη λήψη μέτρων για την προστασία της περιοχής.
Σύμφωνα με ερώτηση που είχε πρόσφατα καταθέσει ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το ίδιο ζήτημα, λίγο πριν την λήξη της θητείας του ο γεν. γραμματέας Περιφέρειας Κρήτης παράτυπα και παράνομα υπέγραψε την έγκριση αδειοδότησης των περιβαλλοντικών όρων για λατομείο γύψου στην περιοχή Όρμου Στομίου του Δήμου Ιναχωρίου.
Είχε προηγηθεί κατάθεση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (Ε.Π.Μ.) από το Δήμο Ιναχωρίου για την ανάδειξη και προστασία της περιοχής, όπως και κατάθεση Σχεδίου Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.). Επί τρία χρόνια καθυστερήθηκε η έγκριση των μελετών, οι οποίες προέβλεπαν ήπιες χρήσεις της έκτασης προκειμένου να ενδυναμωθούν οι δυνατότητες της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας, αποτρέποντας μεγάλες τουριστικές μονάδες και άλλες οχλούσες δραστηριότητες (όπως το λατομείο).
Στόχος του γ. γ. Περιφέρειας Κρήτης, σύμφωνα με τους Οικολόγους Πράσινους, ήταν να μην υπογραφούν το ΣΧΟΟΑΠ και η Ε.Π.Μ., ώστε να τις καταστήσει ανενεργές και να προχωρήσει στη συνέχεια στην ανασύνταξή τους μέσα από το νέο Καλλικρατικό Δήμο Κισσάμου. Αυτό είχε ως συνέπεια την είσοδο ιδιωτικών συμφερόντων στην προστατευόμενη περιοχή με κίνδυνο υποβάθμισής της.
Οι μελέτες τελικά εγκρίθηκαν, ωστόσο την αδικαιολόγητη καθυστέρηση έχουν επικρίνει δημόσια το Δημοτικό Συμβούλιο Ιναχωρίου, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ο Τύπος, το σύνολο των φορέων και πολίτες. Η καθυστέρηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να έχει εγκριθεί η δημιουργία όχι μόνο λατομείου με τη χρήση εκρηκτικών, αλλά και δρόμου πρόσβασης, σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων από τη Ζώνη Ενεργού Προστασίας.
Οι πολίτες, οι φορείς και τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις ανησυχούν δικαιολογημένα για το μέλλον του τόπου τους, καθώς η λειτουργία λατομείου δε θα προκαλέσει μόνο την υποβάθμιση του φυσικού πλούτου της περιοχής, αλλά θα επηρεάσει άμεσα την τοπική κοινωνία και τον τουρισμό.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://tvxs.gr
Σχόλια