Τα μικρόβια της γης "ανακαλύπτουν" κοιτάσματα πετρελαίου.


Τα μικρόβια που υπάρχουν στη γη μπορούν να μας οδηγήσουν στον εντοπισμό κοιτασμάτων αερίου και πετρελαίου, όπως υποστήριξε κατά την διάρκεια διάλεξης του στο Πολυτεχνείο Κρήτης στα Χανιά, ο καθηγητής Γεράσιμος Λουράντος.

Ο καθηγητής στην ομιλία του αναφέρθηκε σε επιφανειακές τεχνικές εξερεύνησης που εφαρμόζει σε συνεργασία με εταιρείες του εξωτερικού για ανεύρεση υδρογονανθράκων σε στεριά και υποθαλάσσιες περιοχές. Οι τεχνικές αυτές αφορούν στην ανίχνευση μικροβίων που αναπτύσσονται στο έδαφος, όταν υπάρχουν πάρα πολύ μικρές ποσότητες υδρογονανθράκων η δε ανάλυση γίνεται στο εργαστήριο σε δείγματα εδάφους που λαμβάνονται επιτόπου.

Όπως εξήγησε, «η μεθοδολογία είναι, κάνουμε δειγματοληψίες σε μικρές γεωτρήσεις ένα με ενάμιση μέτρο, παίρνουμε γύρω στα 200 γραμμάρια χώμα το οποίο το αναλύουμε και εντοπίζουμε συγκεκριμένα μικρόβια τα οποία ζουν αποκλειστικά είτε με αέρια είτε με υδρογονάνθρακες».

Σύμφωνα με τον καθηγητή όπου υπάρχουν υδρογονάνθρακες υπάρχουν και μικρόβια από πάνω.

«Εμείς βρίσκουμε μια πλειάδα μικροβίων, τροφοδοτούμε το δείγμα μόνο με μεθάνιο, οπότε πεθαίνουν όλα τα μικρόβια, εκτός από αυτά που αντέχουν και ζουν.

Αυτά τα εντοπίζουμε, τα καταγράφουμε τα καταμετρούμε και δημιουργούμε τρισδιάστατους χάρτες.

Όπου έχουμε αυξημένη παρουσία αυτών των μικροβίων είναι ενδεικτικό, με πολύ μεγάλη πιθανότητα, ότι από κάτω υπάρχει κοίτασμα αερίου.

Παρομοίως, σε άλλα δείγματα τροφοδοτούμε μόνο με υδρογονάνθρακες μεθάνιο, προπάνιο, βουτάνιο μέχρις ότου πεθάνουν όλα τα άλλα μικρόβια και μόνο τα μικρόβια, δηλαδή τα «ξαδέρφια» των προηγουμένων που ζουν μόνο με υδρογονάνθρακες, επιβιώνουν.

Καταμετρούμε τον πληθυσμό τους, τη δραστηριότητα τους και τον αριθμό τους και δημιουργούμε πάλι τρισδιάστατους χάρτες.

Πάνω σε αυτούς τους χάρτες βασιζόμαστε στο θέμα εντοπισμού των γεωτρήσεων και της «ακτινογραφίας» της γης.

Ο κ. Λουράντος διευκρίνισε ότι η μέθοδος που προτείνει δεν αναιρεί τις ήδη υπάρχουσες κλασικές μεθόδους, επισημαίνοντας ότι «είναι μέθοδος προηγμένης τεχνολογίας για ελαχιστοποίηση του ρίσκου των γεωτρήσεων».

Όπως είπε, η τεχνολογία των μικροβίων θα μπορούσε να βοηθήσει να γίνουν περισσότερες έρευνες σε κατάλληλες περιοχές και πριν αρχίσουν οι γεωτρήσεις να μπορεί να ελαχιστοποιηθεί το ρίσκο της γεώτρησης που, όπως είπε, αποτελεί το πιο ακριβό μέρος της έρευνας.

«Η μέθοδος των μικροβίων ξεκίνησε να εφαρμόζεται στην Ανατολική Γερμανία το 1962, ενώ στην Δυτική Αφρική το 2009 έγιναν 3000 χαμηλές γεωτρήσεις με δειγματοληψία και καλύφθηκαν πάνω από 750 τετραγωνικά χιλιόμετρα με λιγότερο από 3 εκατομμύρια δολάρια».

Ο κ. Λουράντος, που είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πέτρο - Ενέργεια με έδρα την Ελλάδα, τόνισε ότι η εταιρεία έχει μηδενικό τζίρο στην Ελλάδα και το 100% των εργασιών της είναι εκτός Ελλάδος με δραστηριότητες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Αφρική.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, Βασίλη Κελεσίδη, που είχε προσκαλέσει τον κ. Λουράντο, η ομιλία του ήταν ενταγμένη στην προσπάθεια του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων να βοηθήσει στην κατεύθυνση εξερεύνησης υδρογονανθράκων στη χώρα μας που έχει βαλτώσει τα τελευταία 15 χρόνια.

«Με την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης για το νομοσχέδιο ίδρυσης του φορέα που θα ασχοληθεί με τα αντικείμενα αυτά αναμένονται οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης που πρέπει να είναι ταχείες και εστιασμένες», επεσήμανε ο κ. Κελεσίδης.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.real.gr

Σχόλια