ΣτΕ: Συνταγματικό το ΠΔ για την προστασία του Υμηττού.

 
Συνταγματικό κρίθηκε από το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Περιβάλλοντος για τον καθορισμό των μέτρων προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού. Παρ’ όλα αυτά, το ΣτΕ διατυπώνει σαφείς παρατηρήσεις για τις κεραίες που υπάρχουν στην κορυφή Εύζωνας του Υμηττού.
Όπως επισημαίνει το ΣτΕ στη σχετική γνωμοδότηση του (34/2011), η διάταξη που υπάρχει στο Προεδρικό Διάταγμα (άρθρο 3) και η οποία προβλέπει την κατασκευή μόνο δύο ιστών (κεραιών) και τη συγκέντρωση των εγκαταστάσεων κεραιών ραδιοφωνίας και τηλεόρασης (και των συνοδευτικών τους εγκαταστάσεων), θα πρέπει να αναδιατυπωθεί, ώστε η κατάλληλη θέση για την τοποθέτηση των ιστών να επιλεγεί σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας περί τηλεπικοινωνιών.
Συγκεκριμένα, το Προεδρικό Διάταγμα της υπουργού Περιβάλλοντος χωρίζει τον Υμηττό σε πέντε ζώνες και η προστασία της περιοχής απλώνεται μέχρι τους Δήμους Αγίας Παρασκευής, Χολαργού, Παπάγου, Αθηναίων, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βάρης, Κορωπίου, Παιανίας και Γλυκών Νερών.
Αναλυτικά, το ΠΔ προβλέπει:
- Τη μετεγκατάσταση των ήδη υφιστάμενων βιομηχανικών, βιοτεχνιών και των εγκαταστάσεων παραγωγής, αποθήκευσης και εμπορίας υλικών.
- Την αδρανοποίηση των λατομείων, τα οποία χαρακτηρίζονται «ανενεργά» και την υποχρέωσή τους να προχωρήσουν στην αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος μέσα σε μία τριετία.
- Την παραμονή των στρατοπέδων Ζορμπά και Φακίνου.
- Την απαγόρευση και στις πέντε ζώνες του κυνηγιού, της ανάρτησης υπαίθριων διαφημίσεων, του μηχανοκίνητου αθλητισμού.
- Την ανέγερση νέων κτηρίων με όρους της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.
- Την αποστολή, μέσα σε διάστημα οκτώ μηνών, από τις νομαρχίες και τις περιφέρεις στην Υπηρεσία Κατεδάφισης, καταλόγου με όλα τα αυθαίρετα που υπάρχουν στον Υμηττό, προκειμένου να δρομολογηθεί η κατεδάφισή τους.
Πέντε ζώνες
Το ΠΔ χωρίζει τον Υμηττό σε  πέντε ζώνες. Η πρώτη ζώνη, που είναι απόλυτης προστασίας, καταλαμβάνει το 88,5% του όρους και σε αυτή απαγορεύεται κάθε δόμηση, ενώ στα νομίμως υφιστάμενα κτίσματα επιτρέπονται οι επισκευές και αναστηλώσεις χωρίς όμως επέκτασή τους.
Στη ζώνη αυτή επιτρέπονται ακόμη έργα αντιπυρικής προστασίας, η εγκατάσταση πυροσβεστικών κρουνών, η χάραξη μονοπατιών και ποδηλατικών διαδρομών.
Στη δεύτερη ζώνη περιλαμβάνονται περιοχές γεωργικής χρήσης, εκπαίδευσης και υπαίθριας αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού. Επιτρέπεται η γεωργία, η ανέγερση γεωργικών αποθηκών, εκπαιδευτηρίων, υπαίθριων χώρων αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού.
Ως ελάχιστο εμβαδό αρτιότητας καθορίζονται τα 40 στρέμματα, με μέγιστο ποσοστό κάλυψης 15%.
Επίσης, στους Δήμους Βάρης, Κρωπίας, Παιανίας και Γλυκών Νερών επιτρέπεται ανά δήμο η δημιουργία βιοκλιματικού κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Η τρίτη ζώνη είναι αρχαιολογικής προστασίας και επιτρέπεται μόνο η γεωργική χρήση και ανέγερση αποθηκών μέχρι 30 τ.μ.
Στην τέταρτη ζώνη περιλαμβάνονται το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή και το Μητροπολιτικό Πάρκο Ιλισίων. Στην πέμπτη ζώνη επιτρέπεται μόνο η λειτουργία των υφιστάμενων κοιμητηρίων.
Κατεδαφίζεται το Μπάντμιντον
Τέλος, το ΠΔ προβλέπει ότι το κτίριο του Ολυμπιακού Κέντρου Μπάντμιντον, που βρίσκεται στο μητροπολιτικό πάρκο στο Γουδή, θα κατεδαφιστεί μετά τη λήξη της σύμβασης που έχει με τον ανάδοχο εταιρεία. Αντίθετα, επιτρέπεται η χωροθέτηση του Κεντρικού Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμάτων (ΚΣΜΑ) στη θέση του πρώην εργοταξίου της Αττικής Οδού στο Γουδή.
Πάντως, σε ό, τι αφορά στα Μητροπολιτικά Πάρκα στο Γουδή και τα Ιλίσια, το ΣτΕ επισημαίνει ότι μόνο για εύλογο χρονικό διάστημα μπορεί να ανατεθεί προσωρινά η διαχείριση τους στον Οργανισμό της Αθήνας. Αντίθετα, όπως επισημαίνουν, «επιβάλλεται να συσταθεί το ταχύτερο δυνατόν, ο προβλεπόμενος για τη διαχείρισή τους φορέας».
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.econews.gr

Σχόλια