Ουγγαρία: το «τοξικό» εργοστάσιο συνεχίζει να ρυπαίνει.


 
Στο επίκεντρο βρίσκεται πάλι η υπόθεση του εργοστασίου αλουμινίου στην Ουγγαρία, από το οποίο διέρρευσε τοξική κόκκινη λάσπη τον περασμένο Οκτώβριο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δέκα άνθρωποι, να μολυνθούν τεράστιες εκτάσεις και να διαχυθούν στο Δούναβη βαρέα μέταλλα.

Πιο συγκεκριμένα, η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace καταγγέλλει ότι, παρά τη μεγάλη επιχείρηση καθαρισμού, μετά από τέσσερις μήνες τα λύματα του εργοστασίου εξακολουθούν να περιέχουν τοξικά χημικά, που απειλούν παρακείμενο ποταμό.
Σε αυτό το πλαίσιο απηύθυνε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση της Ουγγαρίας έτσι ώστε να σταματήσει η «συνεχής ρύπανση».
Τον Ιανουάριο η Greenpeace πήρε δείγματα από έξι σημεία κατά μήκος του αγωγού του εργοστασίου, που μεταφέρει τα λύματα στον ποταμό Τόρνα, ο οποίος καταλήγει στον Δούναβη.
Τα δείγματα εστάλησαν για έλεγχο σε δυο ανεξάρτητα εργαστήρια στη Βουδαπέστη και τη Βιέννη. Όπως προέκυψε από τους ελέγχους, η συγκέντρωση αρσενικού ανά  λίτρο φτάνει τα 1.300 μικρογραμμάρια, την ώρα που για παράδειγμα η Αυστρία έχει θέσει ως ασφαλές όριο τα 100 μικρογραμμάρια.
Σύμφωνα με το BBC, αν και η κυβέρνηση γνωρίζει ότι το συγκεκριμένο εργοστάσιο δεν τηρεί τα περιβαλλοντικά πρότυπα, επιτρέπει τη λειτουργία του έτσι ώστε να διατηρηθούν οι 1.300 θέσεις εργασίας.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.econews.gr

Σχόλια