Η Siemens στρέφεται στην αιολική ενέργεια.

Η Siemens στοχεύει σε ηγετικό ρόλο στον τομέα της αιολικής ενέργειας με περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στον κλάδο. Πρόσφατα ανακοίνωσε ότι δέχθηκε τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα παραγγελία ανεμογεννητριών από τις ΗΠΑ, ενώ σχεδιάζει άνοιγμα στην Κίνα και ανέγερση εργοστασίων σε Ινδία, η Ρωσία και Βρετανία.
Η εταιρία παρουσίασε την ετήσια έκθεσή της για το 2010 και παράλληλα ανακοίνωσε την πώληση 258 ανεμογεννητριών στην αμερικανική MidAmerican Energy Co. για την πραγματοποίηση τριών πρότζεκτ συνολικής ισχύος 593 MW, στην Άιοβα των ΗΠΑ.
Τα σημάδια είναι ενθαρρυντικά για τη Siemens καθώς ο τομέας ΑΠΕ της σημείωσε αύξηση πωλήσεων κατά 48% στο τρίμηνο που έληξε το Σεπτέμβριο, αγγίζοντας τα 977 εκατ. ευρώ. Ο τομέας ΑΠΕ βασίζεται κυρίως στην αιολική ενέργεια και παρουσίασε αύξηση μεγαλύτερη από κάθε άλλο τομέα της Siemens, με τις νέες παραγγελίες να αυξάνονται κατά 85%.
Ωστόσο το περιθώριο λειτουργικού κέρδους του τομέα δεν είναι τόσο υψηλό όσο θα ήλπιζε γερμανική εταιρία, με άλλους τομείς να το ξεπερνούν κατά πολύ, όπως αυτός της κατασκευής εξοπλισμού για εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.
Η Siemens φιλοδοξεί σε μία θέση δίπλα σε κολοσσούς του κλάδου της αιολικής ενέργειας όπως η δανέζικη Vestas. Αυτή τη στιγμή η γερμανική εταιρία βρίσκεται όγδοη ή ένατη στη λίστα των ομίλων που κατασκευάζουν ανεμογεννήτριες, ωστόσο οι συνθήκες για περαιτέρω ανάπτυξη δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές σε ΗΠΑ και Καναδά όπου η αγορά αιολικής ενέργειας περιέρχεται σε κρίση.
Για την ώρα οι κύριες επενδύσεις της Siemens βρίσκονται σε ΗΠΑ και Καναδά, ωστόσο σχεδιάζει άνοιγμα στην Κίνα, κάτι απαραίτητο για την επίτευξη των στόχων της στον κλάδο. Το Νοέμβριο άνοιξε εργοστάσιο στη Σανγκάη, καθώς το μεγαλύτερο κινεζικό λιμάνι παρέχει πολλές δυνατότητες για αποστολή ανεμογεννητριών στο εξωτερικό για τη χρήση τους σε θαλάσσια αιολικά πάρκα.
Υψηλότερο ρίσκο παρουσιάζουν τα σχέδια της Siemens για ανέγερση εργοστασίων σε αναπτυσσόμενες αγορές όπως η Ινδία και η Ρωσία. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και για τη Βρετανία όπου η κυβέρνηση Κάμερον ενθαρρύνει την κατασκευή θαλάσσιων αιολικών πάρκων παρά το κλίμα λιτότητας που επικρατεί.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://tvxs.gr

Σχόλια