Η Διεθνής Αμνηστία και οι Φίλοι της Γης υπέβαλαν επίσημη καταγγελία κατά της Shell, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία αποποιείται τις ευθύνες της για τις εκατοντάδες διαρροές πετρελαίου που μολύνουν κάθε χρόνο τη Νιγηρία.
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, η καταγγελία υποβλήθηκε στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και υποστηρίζει ότι η Shell παραβιάζει τους κανόνες του Οργανισμού σχετικά με το υπεύθυνο επιχειρείν.
Οι δύο οργανώσεις καταγγέλλουν ότι η Shell καταθέτει «αναξιόπιστες και παραπλανητικές πληροφορίες για να αποδώσει το μεγαλύτερο μέρος της ρύπανσης από πετρέλαιο σε σαμποτέρ που δρουν στο Δέλτα του Νίγηρα».
Αυτό θα συνιστούσε παραβίαση των κανόνων του ΟΟΣΑ για τις πολυεθνικές εταιρείες.
Οι δραστηριότητες της Shell στη Νιγηρία εδώ και πάνω από 50 χρόνια «άφησαν μια τρομακτική κληρονομιά περιβαλλοντικής βλάβης» αναφέρουν οι δύο οργανώσεις σε κοινή ανακοίνωσή τους.
«Το νερό που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να πιουν και να ψαρέψουν είναι μολυσμένο με πετρέλαιο, ενώ η καλλιεργήσιμη γη και οι σοδειές τους έχουν καταστραφεί».
Την Τετάρτη, αναφέρουν οι οργανώσεις, εκπρόσωποι της Shell θα λογοδοτήσουν στη διάρκεια ακρόασης στο Κοινοβούλιο της Ολλανδίας (η καταγγελία υποβλήθηκε στα γραφεία του ΟΟΣΑ σε Βρετανία και Ολλανδία).
Η Νιγηρία, ο όγδοος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου, είχε καταγράψει τουλάχιστον 3.000 διαρροές πετρελαίου από το 2006 μέχρι τον περσινό Ιούνιο, όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος Τζον Όντεϊ.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η Shell αποδεχόταν τις ευθύνες της σε περιπτώσεις ρύπανσης στο Δέλτα του Νίγηρα. Σήμερα, όμως, αποδίδει τις διαρροές σε «σαμποτάζ από κοινότητες και εγκληματίες» αναφέρει η κοινή ανακοίνωση.
Σύμφωνα με τη νιγηριανή νομοθεσία, οι εταιρείες δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν αποζημιώσεις για βλάβες που προκλήθηκαν από σαμποτάζ.
«Τα στοιχεία που δίνει η Shell είναι εντελώς αναξιόπιστα» δήλωσε η Όντρεϊ Γκόραν, διευθύντρια Παγκόσμιων Ζητημάτων στη Διεθνή Αμνηστία. «Το σύστημα διερεύνησης των διαρροών πάσχει από έλλειψη ανεξαρτησίας» είπε.
Από την πλευρά του, ο πετρελαϊκός κολοσσός αρνείται τις κατηγορίες, διαβεβαιώνοντας ότι κάθε περιστατικό διαρροής εξετάζεται από ανεξάρτητη επιτροπή, στην οποία συμμετέχει η ίδια, το νιγηριανό υπουργείο Πετρελαϊκών Πόρων, καθώς και μέλη των τοπικών κοινοτήτων.
Διαφορετική γνώμη έχει ο Νίμο Μπάσεϊ, διευθυντής των Φίλων της Γης: «Παρακολουθούμε συστηματικά τις διαρροές και οι παρατηρήσεις μας έρχονται συχνά σε αντίθεση με τις πληροφορίες που δίνει η Shell» είπε.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://news.in.gr
Σχόλια