Σε «πράσινο» καύσιμο μετατρέπονται τα χριστουγεννιάτικα δέντρα

Μετά τις γιορτές, πολλά χριστουγεννιάτικα δέντρα καταλήγουν στα σκουπίδια, ωστόσο ερευνητές του Πανεπιστημίου του Leeds στη Βρετανία, με επικεφαλής τη Jenny Jones, υποστηρίζουν ότι τα δέντρα αυτά θα μπορούσαν να μετατραπούν σε «πράσινο» καύσιμο. Με μία ειδική μέθοδο πυρόλυσης, θα μπορούσε να είναι οικονομικά δυνατό για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής να καίνε μεγάλες ποσότητες βιομάζας, όπως πεύκα και έλατα, αντί για άνθρακα.
Σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα, η βιομάζα μπορεί να παρέχει μία ουδέτερη σε εκπομπές άνθρακα μορφή ενέργειας. Πολλοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που βασίζονται στον άνθρακα καίνε ήδη βιομάζα, αλλά μόνο σε μικρές ποσότητες, εξαιτίας της δυσκολίας και του κόστους της μετατροπής του ξύλου σε σκόνη που μπορεί να καίγεται παράλληλα με την επεξεργασμένη σκόνη άνθρακα.
Σε μία προσπάθεια να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα, οι ερευνητές πειραματίστηκαν με νέα μέθοδο πυρόλυσης, όπου η φυτική ύλη θερμαίνεται σε ένα αεροστεγές δοχείο. Σύμφωνα με το New Scientist, η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται ήδη για να παράγει «βιοκάρβουνο» - μια επεξεργασμένη μορφή φυτικού υλικού που χρησιμοποιείται ως λίπασμα και αποφεύγει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που θα προέκυπταν αν τα φυτά είχαν αφεθεί να αποσυντεθούν. Η Jones και οι συνεργάτες της ανακάλυψαν ότι μία διαφορετική μέθοδος καύσης μπορεί να επιτρέψει στη βιομάζα να καίγεται παράλληλα με τον άνθρακα.
Η ομάδα δούλεψε με ξύλο ιτιάς και γρασίδι Miscanthus και διαπίστωσε ότι και τα δύο είδη φυτικής ύλης έπρεπε να θερμανθούν γύρω στους 300 °C, αν και η ώρα καύσης εξαρτάται από τη διάμετρο των κλαδιών. Κατά τη διαδικασία αυτή το φυτικό υλικό έχασε ένα μικρό μέρος της μάζας του αλλά διατήρησε σχεδόν ολόκληρη την ικανότητά του να παράγει θερμότητα- η ενεργειακή απόδοση ήταν περίπου 75% σε σχέση με εκείνη του άνθρακα. Η ομάδα τώρα πειραματίζεται τώρα με άλλα είδη βιομάζας, όπως έλατα και πεύκα. 
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://tvxs.gr

Σχόλια