Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011

Τον Απρίλιο στην Μπαγκόνγκ θα κριθεί το μέλλον του πλανήτη.


Σε επιπλέον συνάντηση θα προσέλθουν στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, τον Απρίλιο, οι εθνικοί διαπραγματευτές σχεδόν 200 χωρών για το κλίμα, σε μια προσπάθεια να λυθεί το αδιέξοδο όσον αφορά το πλαίσιο που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Το μείζον ανεπίλυτο πρόβλημα που προέκυψε στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Κανκούν είναι η διάδοχη συμφωνία-πλαίσιο στο Πρωτόκολλο του Κιότο, που υποχρεώνει σχεδόν 40 βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες να μειώσουν, το διάστημα 2008-2012, τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 5,2% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Η Ιαπωνία, η Ρωσία και ο Καναδάς έχουν δηλώσει ότι δεν θα επεκτείνουν τις μειώσεις μετά την 31η Δεκεμβρίου του 2012 εκτός και αν όλοι οι μεγάλοι ρυπαντές - επικεφαλής των οποίων είναι η Κίνα και οι ΗΠΑ - υπογράψουν μια δεσμευτική συμφωνία.

Οι ΗΠΑ δεν κύρωσαν ποτέ το Πρωτόκολλο, υποστηρίζοντας ότι οδηγούσε σε απώλειες θέσεων εργασίας και ότι παρέβλεπε δεσμευτικούς στόχους για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Στην πρόσφατη ετήσια ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα προς το Αμερικανικό Έθνος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε να λάβει μέτρα για την προώθηση καθαρής ενέργειας αλλά οι αναλυτές επεσήμαναν ότι δεν ανέφερε ούτε μια φορά τις λέξεις «κλιματική αλλαγή».

Το επείγον της έλλειψης διάδοχης κατάστασης οδήγησε στον προγραμματισμό επιπλέον συνάντησης στη Μπανγκόκ, από τις 3 έως τις 8 Απριλίου, πέραν της ήδη προγραμματισμένης για τον Ιούνιο στη Βόννη και πριν την ετήσια Διάσκεψη στο Ντέρμπαν, στη Νότια Αφρική, στις αρχές Δεκεμβρίου. Θεωρείται πιθανό να προστεθεί και άλλη συνάντηση στο χρονικό διάστημα μεταξύ αυτής στη Βόννη και της ετήσιας Διάσκεψης στο Ντέρμπαν.

Ττο Τόκιο γνωστοποίησε ότι θα έλθει με σειρά προτάσεων για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής. Οι προτάσεις αυτές θα περιλαμβάνουν διμερείς συμφωνίες μεταξύ χωρών για αντισταθμίσματα ρύπων μέσω της χρήσης τεχνολογιών καθαρής ενέργειας.

Στη Διάσκεψη στο Κανκούν το Τόκιο κατηγορήθηκε για κωλυσιεργία στις παγκόσμιες κλιματικές συνομιλίες, καθώς υποστήριζε ότι το Πρωτόκολλο του Κιότο είναι αναχρονιστικό διότι αφορά λιγότερο του 30% των σημερινών εκπομπών ρύπων - συμπεριλαμβανομένου του μεριδίου 4% της Ιαπωνίας - και ότι δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΜΠΟΥΛΙΔΗΣ