Ζεστό νερό από τον ήλιο


Καραμήτσου Ελένη
Από τον ήλιο καλύπτουν το 60% των αναγκών τους σε ζεστό νερό τα κτίρια της Βαρκελώνης, καθώς χάρη σε μια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου τοποθετήθηκαν πάνω από 20.000 τετραγωνικά μέτρα ηλιακών πινάκων στα κτίρια της πόλης, από το 2000 μέχρι σήμερα.

Η παραπάνω κίνηση είχε ως αποτέλεσμα εξοικονόμηση ενέργειας μεγαλύτερης από 15.000 μεγαβατώρες τον χρόνο και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά 3.000 τόνους τον χρόνο.

Η απόφαση ελήφθη τον Ιούλιο του 2000 κι έλαβε ισχύ τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου. Τα αποτελέσματα ήταν τόσο θετικά, που πολλοί άλλοι δήμοι άρχισαν να εφαρμόζουν την ίδια ρύθμιση στην Καταλονία και τις γύρω περιοχές. Τελικά, το 2005 υιοθετήθηκε σε ολόκληρη την Ισπανία, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το 1990, σε μια άλλη χώρα, την Αγγλία, το δημοτικό συμβούλιο του Λέιτσεστερ έθεσε ως στόχο τη μείωση κατά 50% της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών CO2, έως το 2025. Επιπλέον, δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην καταγραφή της ενεργειακής κατανάλωσης της πόλης, μέσω ενός πληροφοριακού συστήματος, το οποίο τροφοδοτούσε με δεδομένα το δημοτικό συμβούλιο, κάθε 30 λεπτά, για την κατανάλωση ενέργειας των δημοτικών κτιρίων και ορισμένων μικρομεσαίων επιχειρήσεων της πόλης.

Στο μεταξύ, από το εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων του Πφαφενάου, στη Βιέννη, θερμαίνονται 50.000 νοικοκυριά, ενώ 25.000 σπίτια χρησιμοποιούν τον παραγόμενο ηλεκτρισμό.

Ανάλογα παραδείγματα συναντώνται, όμως, και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη, όπου οι Αρχές της πόλης θέτουν ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο για την προστασία του περιβάλλοντος. Στόχος είναι η μείωση των εκπομπών CO2 κατά 30% μέχρι το 2030. Ως μια πρώτη συμβολική κίνηση, το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Κέντρο Ροκφέλερ φέρει πλέον λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας.

Τέτοιου είδους καλές πρακτικές για τους ΟΤΑ σε ό,τι αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και άλλα περιβαλλοντικά θέματα, αναδεικνύει ο οδηγός «Περιβαλλοντική Διαχείριση και Τοπική Αυτοδιοίκηση», που εξέδωσε η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να δώσει ιδέες και αφορμές για αντίστοιχα έργα στους νέους αυτοδιοικητικούς άρχοντες της χώρας.
AΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.real.gr

Σχόλια