Βραζιλία: «Πράσινο» φως για την κατασκευή ενεργειακού φράγματος στον Αμαζόνιο.

Εγκρίθηκε από την κυβέρνηση της Βραζιλίας η κατασκευή ενός τεράστιου φράγματος στο Μπέλο Οριζόντε του Αμαζονίου παρά τις αντιδράσεις των ινδιάνων της περιοχής και των περιβαλλοντικών οργανώσεων που αγωνίζονται για τη διάσωση του Αμαζονίου.
 

Ο προϋπολογισμός για το έργο ανέρχεται στα 17 δισεκατομμύρια δολάρια και σύμφωνα με την κοινοπραξία που έχει αναλάβει την εκτέλεση του έργου θα αποψιλωθεί μια δενδροφυτεμένη περιοχή έκτασης 238,1 εκταρίων, που αντιστοιχεί περίπου στην επιφάνεια του πριγκιπάτου του Μονακό.
Ωστόσο η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η μονάδα δυναμικού 11.000 Μεγαβάτ, που θα ξεκινήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το 2015, είναι πολύ σημαντική για τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, της οποίας η οικονομία αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς.
Στο επενδυτικό σχήμα για την κατασκευή του έργου,που χρονολογείται πριν από 30 χρόνια, αλλά έμεινε στάσιμο εξαιτίας και των αντιδράσεων των ντόπιων, συμμετέχουν μια κρατική εταιρία επενδύσεων κοινής ωφέλειας και ο δεύτερος μεγαλύτερος συνταξιοδοτικός οργανισμός της χώρας.
Σημειώνεται ότι ενάντια στο έργο, εκτός από περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η Greenpeace, έχουν ταχθεί και γνωστές προσωπικότητες όπως ο Στίνγκ, ο Τζέιμς Κάμερον. 
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.enet.gr

Σχόλια