Οι νέοι πιστεύουν στην «πράσινη ανάπτυξη».

Σωτήρης Σκουλούδης
Ίσως τελικά και να υπάρχουν λύσεις για τους νέους επιστήμονες της χώρας μας, ενόσω ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς ετοιμάζει τα χαρτιά τους για «φυγή» στο εξωτερικό, προς αναζήτηση περισσότερων και καλύτερων ευκαιριών. Η Ελλάδα έχει δικαίως χαρακτηριστεί ως «η Σαουδική Αραβία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» και οι προοπτικές που δείχνουν να παρουσιάζονται από την πολυδιαφημισμένη «πράσινη ανάπτυξη», απαγκιστρωμένες από τις καθυστερήσεις και την γραφειοκρατία του παρελθόντος, είναι αν μη τι άλλο ελπιδοφόρες. Τέσσερις νέοι και φιλόδοξοι επιστήμονες, οι οποίοι συνδυάζοντας το προσωπικό τους ενδιαφέρον με την επιχειρηματικότητα, είναι από τους λιγοστούς συμπολίτες μας που χαμογελούν αυτήν την εποχή αναμένοντας ένα καλύτερο μέλλον, για τους ίδιους και για τον πλανήτη μας.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΗΛΙΑΔΗΣ – ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ



Ο οικονομολόγος Γιάννης Ηλιάδης και ο μηχανολόγος Δημήτρης Ζαφείρης, αξιοποιώντας τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους από τον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μελέτησαν προσεχτικά τις ευκαιρίες, αλλά και τις προοπτικές, που ανοίγονται γύρω από την κατασκευή τέτοιων έργων και αποφάσισαν να κάνουν το μεγάλο βήμα, ιδρύοντας μια εταιρεία που θα αναλαμβάνει τέτοιου είδους έργα. Ήδη βλέπουν ένα «θερμό» ενδιαφέρον και δεκάδες προτάσεις να καταφτάνουν στο γραφείο τους, τόσο από ευαισθητοποιημένους –ή υποψιασμένους- ιδιοκτήτες κατοικιών, αλλά και επιχειρηματίες!

«Ξεκινήσαμε θέλοντας να επενδύσουμε στην πράσινη ανάπτυξη γενικά, όπως είναι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες κατοικιών και εργοστασίων, αλλά και στην κατασκευή ηλιακών πάρκων. Συζητήσαμε, τα βάλαμε κάτω και είδαμε ότι η εποχή είναι η πλέον κατάλληλη. Και προχωρήσαμε», περιγράφουν. Αλλά… ο ανταγωνισμός; Μπορούν δύο νέοι με όπλα τα προσόντα και τις γνώσεις τους, να τα βάλουν με τους «κολοσσούς» του χώρου;

«Είδαμε ότι έχουν ανοίξει 200 εταιρείες με αυτό το αντικείμενο, αλλά προς το παρόν ελάχιστα έργα έχουν γίνει, λόγω της γραφειοκρατίας και των λοιπών γνωστών καθυστερήσεων. Οπότε ο ανταγωνισμός ουσιαστικά δεν είναι τόσο έντονος αφού αυτές οι εταιρείες… δεν παράγουν! Ξεκινάμε όλοι περίπου από το μηδέν. Άλλωστε δεν φοβόμαστε τους 5-6 μεγάλους που κυριαρχούν στην αγορά, αφού εμείς πάμε να πιάσουμε ένα κομμάτι από την πίτα. Και η πίτα είναι πραγματικά μεγάλη», μας εξηγούν. Μήπως όμως μια μόδα, όπως έχουν χαρακτηριστεί οι επενδύσεις αυτές, ξεφτίζει γρήγορα; Ο Γιάννης και ο Δημήτρης δεν το βλέπουν έτσι. «Στην Ελλάδα όταν έρχονται τέτοιες «μόδες», δημιουργούνται και πολλές φούσκες. Πρόσκαιρο κέρδος και καμία συνέχεια. Αλλά υπάρχει λόγος για αυτό. Εμείς ξέρουμε ότι θα κάνουμε σωστή και έντιμη δουλειά απέναντι και στον πελάτη και σε όλους τους εμπλεκόμενους. Θα πούμε τα σωστά νούμερα, την κατάσταση ακριβώς όπως έχει. Και η αγορά εκτιμάει αυτή τη συμπεριφορά –την οποία, πιστέψτε με, δεν την έχουν και οι περισσότεροι».
 
Άρα; «Άρα θυσιάζεις το εύκολο μεγάλο κέρδος στην αρχή και επενδύεις στο όνομά σου, να το μάθει ο κόσμος, οι ευχαριστημένοι πελάτες να σε συστήνουν κι αλλού, να αποκτήσεις εμπειρία και τεχνογνωσία και να γίνεσαι καλύτερος! Για παράδειγμα, εμείς δεν κοιτάμε να βγάλουμε λεφτά από την άδεια. Την τρέχουμε εμείς δωρεάν τη διαδικασία έκδοσής της και, αν και όταν βγει, το κόστος της το ενσωματώνουμε στο τέλος στην τιμολόγηση του έργου. Άρα ο πελάτης προχωράει με το έργο όταν θα είναι όλα εξασφαλισμένα, ουσιαστικά από εμάς!».

Σίγουρα όμως υπάρχουν και προβλήματα. «Πολλές φορές ο κόσμος που προσεγγίζουμε στην αρχή αντιμετωπίζει το θέμα περιφρονητικά, λόγω των καθυστερήσεων του παρελθόντος. Εμείς όμως τους κάνουμε πλήρη ανάλυση τόσο των αποδόσεων όσο και της ευκολίας να έρθει σε πέρας η επένδυσή τους και τελικά είναι αρκετοί αυτοί που καταλαβαίνουν ότι τα πράγματα μάλλον έχουν αλλάξει. Άλλωστε, δεν είναι δυνατόν να είμαστε η Σαουδική Αραβία των Ανανεώσιμων Πηγών, όπως έχει χαρακτηριστεί η χώρα μας, και όμως να μας χωρίζει τέτοια απόσταση από άλλες, πολύ λιγότερο προνομιούχες σε ανανεώσιμο ενεργειακό δυναμικό χώρες, όπως είναι η Γερμανία! Αυτό σύντομα θα αλλάξει και πιστεύω ακλόνητα ότι η ενέργεια είναι το καλύτερο πράγμα στο οποίο μπορείς να επενδύσεις και μάλιστα σε μια περίοδο τέτοιας κρίσης που δεν κινείται τίποτα άλλο», τονίζει ο Γιάννης, ενώ ο Δημήτρης εξηγεί και τους λόγους της αισιοδοξίας τους. «Ακόμα ένας λόγος που πιστεύουμε ότι όλα θα πάνε καλά στον τομέα της ενέργειας είναι ότι εμπλέκονται πολλοί αλλά και… μεγάλοι μέσα σε αυτόν την «αλυσίδα» των επενδύσεων στις ΑΠΕ. Άρα το κράτος θα το σκεφτεί πολλές φορές πριν κάνει πίσω, σπάσει έναν «κρίκο» και αφήσει ξεκρέμαστο τόσο κόσμο… και ειδικά τους ισχυρούς. Και επιτέλους ήρθε η ώρα το κράτος να αποβεί σύμμαχος σε όλες αυτές τις ενέργειες, αποτινάσσοντας ένα παρελθόν καθυστερήσεων, παρανόησης και τελικά, απογοήτευσης», προσθέτει με νόημα.

Παρά τις προοπτικές που όντως ανοίγουν τα συγκεκριμένα έργα, αν μη τι άλλο το κεφάλαιο και η χρηματοδότηση είναι ένας βασικός παράγοντας, όσο καλές και αν είναι οι «προθέσεις». Οι δύο νέοι το γνωρίζουν αυτό. «Ευτυχώς οι τράπεζες βοηθούν σε αυτόν τον τομέα –από τα ελάχιστα δάνεια που δίνουν σήμερα, τα περισσότερα αφορούν την ενέργεια και μάλιστα πολλές φορές με πολύ μικρές εξασφαλίσεις, αφού τα λεφτά τους θα τα βγάλουν από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του έργου. Όμως, χρειάζεται προσοχή στην επιλογή των πελατών. Οι τράπεζες δεν βγάζουν για όλους δάνεια και θα πρέπει να προσέχουμε τα ανοίγματά μας».

Τι θα συμβούλευαν λοιπόν κάποιον που σκέφτεται να κάνει κι αυτός το… πράσινο επιχειρηματικό βήμα; «To σημαντικό είναι να καταφέρεις να δημιουργήσεις τη σωστή και αξιόπιστη ομάδα. Ο κάθε συνεργάτης σου, από τον νομικό σύμβουλο αν χρειαστείς μέχρι τον τεχνικό, να είναι καλός στον τομέα του και να υπάρχει εμπιστοσύνη, αλλά και ειλικρίνεια και επαγγελματική συμπεριφορά προς τους πελάτες. Και φυσικά να κινηθείς κατάλληλα ώστε να εξασφαλίσεις και τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις. Μα πάνω από όλα, να πιστέψεις στο «στοίχημα» της πράσινης ενέργειας».


ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ



Ο Βασίλης Νικολόπουλος τελείωσε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Πολυτεχνείο. Οι σπουδές του στο ίδρυμα αυτό αποτέλεσαν και το πεδίο γνώσης και περαιτέρω δραστηριοποίησης για αυτόν. Χάρη στα μαθήματα Ενεργειακής Πληροφορικής, προέβλεψε από το 2006 μία μελλοντική ανάγκη της αγοράς για την σύγκλιση της Πληροφορικής και της Ενέργειας, οπότε ίδρυσε μια εταιρεία ως ένα εξειδικευμένο ερευνητικό group σχετικά με την ενεργειακή πληροφορική, που σήμερα έχει μεταξελιχθεί σε ένα από τα πιο επιτυχημένα Πανεπιστημιακά start-up στην Ελλάδα, με πολλά βραβεία και επιτυχίες. Ο ίδιος, κατατάσσεται από ελληνικό περιοδικό ανάμεσα στους Άνδρες της Χρονιάς 2007 ως ο καλύτερος νέο πρωτο-εμφανιζόμενος ερευνητής στην Ελλάδας, ενώ προτείνεται από αμερικάνικο οίκο ως ο καλύτερος νέος επιχειρηματίας στην Ευρώπη για φέτος. Πόνταρε στο «πράσινο», αξιοποίησε ιδέες και γνώσεις και πέτυχε… διάνα.

«Σαν ερευνητικό group του ΕΜΠ, είχα σκοπό την αξιοποίηση της έρευνας, ιδεών και γνώσης για την παραγωγή καινοτομίας και σχετικών προχωρημένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών στον τομέα της Ενέργειας, της έξυπνης μέτρησης ηλεκτρικής ενέργειας και της Ενεργειακής Πληροφορικής, με νέες τεχνολογίες και έννοιες. Στόχος επίσης ήταν η ευελιξία σε θέματα καινοτομίας και η αποφυγή κλασσικών προβλημάτων που συναντιόνται σε Ελληνικά Πανεπιστήμια, όσον αφορά την δημιουργία επιχειρηματικότητας και της αξιολόγησης των νέων μυαλών. Το group αρχίζει να παράγει καινοτόμες υπηρεσίες, βάσει της εφαρμοσμένης έρευνας και να λαμβάνει μέρος σε Εθνικούς και Διεθνής διαγωνισμούς καινοτομίας με πάρα πολλές διακρίσεις», μας εξηγεί ο ίδιος περήφανα.

Άλλωστε, η πράσινη καινοτομία και επιχειρηματικότητα που περιλαμβάνει την ενέργεια, το περιβάλλον, το νερό, την ανακύκλωση, και τόσα άλλα, προσφέρει απίστευτες δυνατότητες και πεδία για δημιουργία. «Όμως, τα προβλήματα που βρίσκει κανείς στην Ελλάδα, στον τομέα του επιχειρείν και ειδικά του «πράσινου», είναι δυστυχώς πολλά ! Για να τα ξεπεράσεις, χρειάζεσαι πάθος και όραμα για αυτό που κάνεις και κουράγιο να σηκώνεσαι και να συνεχίζεις μετά από κάθε «χαστούκι» που τρως, είτε λόγω γραφειοκρατίας, είτε λόγω ασχετοσύνης, είτε λόγω κάποιων παράξενων κανόνων και πρακτικών του ελληνικού επιχειρείν και της ελληνικής αγοράς», προσθέτει, εμφανώς απογοητευμένος.

Δεν είναι όμως όλα μαύρα, καθώς οι τεράστιες προοπτικές που ανοίγονται μάλλον έχουν γίνει αντιληπτές και από κάποιους… αρμόδιους. Ο Βασίλης βλέπει αλλαγές στη νοοτροπία, είναι όμως ακόμη επιφυλακτικός: «Είναι γεγονός ότι γίνονται κάποιες νέες προσπάθειες για την τόνωση της πράσινης επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και ειδικά στους νέους. Πρόσφατα η συνάντησή μου με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Ανάπτυξης, στα πλαίσια μίας πρόσκλησης που είχαμε από τον ίδιο προς 100 νέους Έλληνες καινοτόμους επιχειρηματίες, μου έδωσε να καταλάβω ότι κάτι πάει να γίνει και αναμένω ακόμα τα επόμενα βήματα. Ο στόχος λοιπόν του Κράτους πρέπει να είναι να δώσει ευκαιρίες και χρηματοδότηση σε εμάς, τους νέους επιχειρηματίες, να δημιουργήσουμε και να καινοτομήσουμε μέσα σε αυτό το πράσινο «οικοσύστημα», το οποίο πρέπει να φτιαχτεί και να προστατευθεί. Στην αντίθετη περίπτωση θα έχουμε μία από τις μεγαλύτερες διαρροές, όχι απλά εργαζομένων αλλά νέων καινοτόμων Ελλήνων επιχειρηματιών στο εξωτερικό, κάτι που θα ζημιώσει την Ελλάδα και θα δυσκολέψει ακόμα πιο πολύ την πολυπόθητη ανάπτυξη»…


ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΑΚΗΣ



Ο Γιάννης Κοτάκης είναι ένας από τους πρώτους Αθηναίους που άρπαξε την ευκαιρία και παρά τις όποιες δυσκολίες κινήθηκε γρήγορα υλοποιώντας μια καλή και συμφέρουσα «πράσινη» πράξη: εγκατέστησε φωτοβολταϊκά στο σπίτι του και εδώ και έναν χρόνο απολαμβάνει τα οφέλη!
Ο νεαρός απόφοιτος του Πολυτεχνείου εξηγεί γιατί πήρε την απόφαση. «Λόγω ιδιότητας –είμαι μηχανολόγος μηχανικός- αλλά και προϋπηρεσίας στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όταν ψηφίστηκε ο νόμος που επέτρεπε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες-ταράτσες κτιρίων, είχα ήδη πάρει την απόφασή μου. Πολλοί δεν πίστεψαν στο πρόγραμμα καθώς έλεγαν ότι τα γνωστά προβλήματα της γραφειοκρατίας θα απομάκρυναν τον απλό πολίτη από το να επιχειρήσει να πουλήσει ρεύμα στην ΔΕΗ από την δική του παραγωγή. Έτσι, αν δεν κάνω λάθος, το φωτοβολταϊκό που έχω εγκαταστήσει στην στέγη του σπιτιού μου, είναι το πρώτο έργο που έχει συνδεθεί στην Αττική, καθώς αυτό συνδέθηκε με το δίκτυο της ΔΕΗ από τον προηγούμενο Νοέμβριο»!

Ο Γιάννης Κοτάκης θεωρεί μάλιστα ότι σε σχέση με πέρυσι τα πράγματα είναι όντως πιο απλά. «Οι δυσκολίες που αντιμετώπισα σχετίζονταν με την τροποποίηση και απλοποίηση των διαδικασιών εγκατάστασης, μιας και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς μέχρι τότε είχαν σαν αναφορά το πιο πολύπλοκο γραφειοκρατικά σχήμα (Πολεοδομία, Εφορία, ΔΕΗ). Σήμερα όμως, έναν χρόνο μετά την εγκατάσταση των πάνελ σπίτι μου, τα περισσότερα από τα προβλήματα έχουν αντιμετωπιστεί, ενώ οι γραφειοκρατικές διαδικασίες απλοποιούνται».

Και τελικά, τι κερδίζει; «Εγκαθιστώντας φωτοβολταϊκό σύστημα, τα οφέλη είναι τόσο οικονομικά όσο και οικολογικά. Έτσι για το σύστημα των 5kWp που έχω εγκαταστήσει, έως τώρα έχουν παραχθεί κάτι λιγότερο από 7000kWh, που αντιστοιχούν στο ετήσιο αφορολόγητο εισόδημα των περίπου 3.800€, ενώ έχει αποφευχθεί έκλυση 6,5 τόνων διοξειδίου του άνθρακα, όσο δηλαδή θα απορροφούσαν 10 στρέμματα δάσους. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλη την διάρκεια λειτουργίας του συστήματος δεν έχει απαιτηθεί σχεδόν κανενός είδους συντήρηση. Η διάρκεια του προγράμματος είναι για 25 χρόνια, και είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι θα μπορώ για όλα αυτά χρόνια να μπορώ να συνεισφέρω στο περιβάλλον, καθώς και να έχω ένα αξιοσημείωτο έσοδο», μας εξηγεί ενθουσιασμένος.

«Προτείνω σε όλους τους πολίτες που έχουν την δυνατότητα να τοποθετήσουν στην στέγη τους φωτοβολταϊκές γεννήτριες να σκεφτούν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να εκμεταλλεύονται και αυτοί τον ήλιο, για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Μια συμφέρουσα κίνηση με την οποία θα μπορέσουν όλοι με την σειρά τους να συμβάλουν στην βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος», καταλήγει. 
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.zougla.gr

Σχόλια