Ο αφανισµός, που είναι γνωστός και ως ο «µεγάλος θάνατος», είχε ως αποτέλεσµα να εξολοθρευτεί περίπου το 96% των θαλάσσιων ειδών και το 70% των σπονδυλωτών οργανισµών που ζούσαν στην ξηρά.
Ο ισχυρισµός αυτός προκύπτει από έρευνα που έκαναν γεωχηµικοί από το Κέντρο Γεωλογικών Ερευνών του Καναδά.
Τα αποτελέσµατά της δηµοσιεύτηκαν στο «Nature Geoscience» και, σύµφωνα µε τον επικεφαλής των ερευνητών Στέφεν Γκάσµπι, από την ηφαιστειακή έκρηξη απελευθερώθηκαν περίπου τρία τρισεκατοµµύρια τόνοι άνθρακα που κατέκλυσαν την ατµόσφαιρα, αλλάζοντας δραµατικά το κλίµα του πλανήτη.
Οι καναδοί επιστήµονες εντόπισαν στην αρκτική αποθέσεις τέφρας από λιθάνθρακα, τις οποίες συνδέουν µε την αρχέγονη ηφαιστειακή έκρηξη ή εκρήξεις.
Οι αποθέσεις αυτές, που χρονολογούνται από 750.000 χρόνια έως 500.000 χρόνια πριν από τον µεγάλο αφανισµό, περιείχαν πτητική τέφρα άνθρακα που είναι ένα υλικό σαν την αιθάλη το οποίο παράγεται από την ανάφλεξη λιθάνθρακα σε υψηλές θερµοκρασίες.
Η πτητική τέφρα απελευθερώνεται και σήµερα από εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που καίνε άνθρακα.
Σύµφωνα µε τους επιστήµονες, η έκρηξη συνέβη όταν ποσότητες µάγµατος από το υπέδαφος της σηµερινής Σιβηρίας συνάντησαν κατά την άνοδό τους µέσα από τον φλοιό της Γης ένα µεγάλο λιθανθρακοφόρο στρώµα.
Ετσι δηµιουργήθηκε ένα επικίνδυνο µείγµα που απελευθερώθηκε µε εκρηκτικό τρόπο και άρχισε να διασκορπίζεται στον αέρα σαν µαύρο νέφος.
Από τους δυτικούς ανέµους, το τοξικό νέφος µεταφέρθηκε σε µεγάλες αποστάσεις, όπως στη λίµνη Μπιουκάναν της αρκτικής, όπου εντόπισαν τα ίχνη του οι καναδοί ειδικοί.
Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις τους, η δραµατική αλλαγή στο κλίµα και η τοξική πτητική τέφρα µπορεί να µην αποτελούν την κατεξοχήν αιτία του µεγάλου αφανισµού αλλά ένα βασικό συστατικό της στοιχείο.
Παλιότερες έρευνες έδειξαν ότι οι εκρήξεις στη Σιβηρία προκάλεσαν όξινη βροχή και απελευθέρωσαν αλογόνα προκαλώντας τρύπα στο όζον.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.real.gr
Σχόλια