Η Έριν Μπρόκοβιτς επιστρέφει στη μάχη.


Ετοιμοι για μια δεύτερη δίκη είναι οι κάτοικοι του μικρού χωριού Χίνκλεϊ, που έγινε διάσημο σε όλο τον κόσμο από την ταινία «Έριν Μπρόκοβιτς». Η νέα υπόθεση ρύπανσης που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες στην περιοχή μοιάζει με την κινηματογραφική συνέχεια του γνωστού φιλμ, για το οποίο η σταρ του Χόλιγουντ, Τζούλια Ρόμπερτς, είχε κερδίσει βραβείο Οσκαρ.


Πέρα από την επιτυχία της ταινίας, η περίπτωση του Χίνκλεϊ έχει μείνει στην ιστορία για την πρωτοφανή αποζημίωση που αναγκάστηκε να πληρώσει η ενεργειακή εταιρεία PG&E για την τρομακτική ζημιά που υπέστησαν το περιβάλλον της περιοχής και η υγεία των κατοίκων. Παρότι η εταιρεία αναγκάστηκε να πληρώσει εκατομμύρια για την αποκατάσταση της ζημιάς, νέες μετρήσεις δείχνουν ότι το περιβαλλοντικό έγκλημα έχει επαναληφθεί!
Επί δεκαετίες η PG&E ρύπαινε τον υδροφόρο ορίζοντα του καλιφορνέζικου χωριού με εξασθενές χρώμιο, με αποτέλεσμα να προσβληθούν από καρκίνο οι 634 από τους 700 κατοίκους της περιοχής. Εργα αποκατάστασης της ζημιάς έχουν γίνει, ωστόσο νέες έρευνες για την ποιότητα του πόσιμου νερού αποκαλύπτουν ότι το εξασθενές χρώμιο έχει επιστρέψει.

Πίνουν δηλητήριο

Σύμφωνα με τις μελέτες, τα επίπεδα εξασθενούς και ολικού χρωμίου στο νερό που πίνουν οι κάτοικοι είναι σήμερα αυξημένα κατά 4.600% σε σχέση με το 2005. Η νέα περίπτωση ρύπανσης αφορά έναν δεύτερο ταμιευτήρα νερού, ο οποίος υποτίθεται ότι περιείχε καθαρό νερό. Η γεώτρηση για τον δεύτερο υπόγειο ταμιευτήρα έγινε μετά την περίφημη δίκη στην οποία συμμετείχε η πραγματική Εριν Μπρόκοβιτς, ώστε να σταματήσει η παροχή νερού στο χωριό από τον μολυσμένο ταμιευτήρα.

«Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι και ο δεύτερος ταμιευτήρας ήταν μολυσμένος. Ειδικοί που έλεγχαν την περιοχή μάς διαβεβαίωναν συνεχώς για την ποιότητα του νερού - κι όμως εγώ και η οικογένειά μου πίνουμε το νερό αυτού του μολυσμένου υδροφόρου ορίζοντα. Πλέον δεν μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη σε κανέναν. Ακόμη και η δημόσια υγεία θυσιάζεται στον βωμό της αισχροκέρδειας», δήλωσε η Καρμέλα Γκονζάλεζ, μόνιμος κάτοικος του Χίνκλεϊ.

Την περασμένη εβδομάδα, εκπρόσωποι της εταιρείας συναντήθηκαν με τους κατοίκους της περιοχής και την ίδια την Εριν Μπρόκοβιτς. Καθώς τα επιχειρήματα της PG&E δεν έπεισαν, οι κάτοικοι μίλησαν για συνάντηση-φιάσκο, ενώ η γνωστή δικηγόρος άφησε να εννοηθεί ότι η δεύτερη δικαστική διαμάχη είναι πλέον θέμα χρόνου. «Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, αναλαμβάνουμε την υπόθεση», αρκέστηκε να δηλώσει η Μπρόκοβιτς.

«Σταχτοπούτα»

Δέκα χρόνια μετά την ταινία που έφερε το όνομά της, η πενηντάχρονη σήμερα Μπρόκοβιτς δεν θυμίζει σε τίποτα τη νεαρή και ανύπαντρη μητέρα τριών παιδιών που τη δεκαετία του 1990 κλήθηκε να παλέψει με μία από τις ισχυρότερες ενεργειακές εταιρείες στις ΗΠΑ. Εχει ιδρύσει την εταιρεία περιβαλλοντικών ερευνών Erin Brockovich Research and Consulting και ως πρόεδρος αναλαμβάνει την εκπόνηση περιβαλλοντικών ερευνών. Η φήμη της έχει απλωθεί σε όλον τον κόσμο, ενώ δέχεται διαρκώς εκκλήσεις να παράσχει βοήθεια σε υποθέσεις ρύπανσης, παρόμοια με αυτήν στο Χίνκλεϊ. Η πορεία της μέχρι αυτό το σημείο, βέβαια, παραπέμπει σε μια σύγχρονη εκδοχή της Σταχτοπούτας.

Γεννημένη στο Κάνσας, μετακόμισε στην Καλιφόρνια για να σπουδάσει μηχανικός-ηλεκτρολόγος. Παρ’ όλα αυτά, το επιβλητικό παρουσιαστικό της την οδήγησε στον χώρο της μόδας, ενώ έχει κερδίσει το πρώτο βραβείο σε καλλιστεία ομορφιάς. Σύντομα, ωστόσο, συνειδητοποιεί ότι δεν είναι αυτό που θέλει να κάνει στη ζωή της. Μετά από δύο αποτυχημένους γάμους και όντας μητέρα τριών παιδιών, καλείται να μεγαλώσει τα παιδιά της κάνοντας διάφορες δουλειές. Εντελώς τυχαία θα καταλήξει σε ένα δικηγορικό γραφείο ως υπάλληλος αρχείου. Εκεί η Εριν ανακαλύπτει τα ιατρικά αρχεία για την υπόθεση του Χίνκλεϊ και ξεκινά τον αγώνα της για να βοηθήσει τους κατοίκους της περιοχής που προσβλήθηκαν από καρκίνο εξαιτίας του μολυσμένου νερού. Τελικά, θα καταφέρει να κερδίσει τη δίκη, υποχρεώνοντας την εταιρεία να καταβάλει αποζημίωση ύψους 333 εκατομμυρίων δολαρίων, τη μεγαλύτερη που επιβλήθηκε ποτέ στα δικαστικά χρόνια των ΗΠΑ, τα οποία και μοιράστηκαν στους 634 καρκινοπαθείς κατοίκους της περιοχής

Η ιστορία αυτή και, φυσικά, η προβολή της ταινίας με πρωταγωνίστρια τη διάσημη ηθοποιό Τζούλια Ρόμπερτς βοήθησαν να γίνει η Έριν Μπρόκοβιτς μία παγκοσμίου φήμης υπερασπίστρια του περιβάλλοντος.

Οι ομοιότητες με τον Ασωπό

Οι ομοιότητες που παρουσιάζει η υπόθεση Χίνκλεϊ με τη ρύπανση του Ασωπού από εξασθενές χρώμιο δεν θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητες από τη διάσημη Αμερικανίδα, η οποία έφθασε μέχρι και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να μιλήσει για το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό σκάνδαλο στην ιστορία της Ελλάδας. «Τα εργοστάσια στην Ελλάδα θα πρέπει να παρέχουν πραγματικές αποδείξεις για το εάν ρυπαίνουν ή όχι», δήλωνε τον Απρίλιο του 2009 στο Στρασβούργο. Παράλληλα, το 2007 είχε στείλει επιστολή στον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα, καλώντας τον να ασχοληθεί με το ζήτημα. «Η ρύπανση στον Ασωπό είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από αυτή στο Χίνκλεϊ, κάποιοι πρέπει να πληρώσουν», έχει γράψει στην επίσημη ιστοσελίδα της.

ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΧΕΛΙΔΩΝΗ 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.real.gr

Σχόλια