Οι στέγες του Ο.Σ.Ε. γίνονται «πράσινες».

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των αποθηκών του Ο.Σ.Ε. στο Θριάσιο Πεδίο απηύθυνε η θυγατρική του οργανισμού ΓΑΙΑΟΣΕ. «Η πρωτοβουλία αυτή της νέας διοίκησης εντάσσεται στο πλαίσιο της διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του οργανισμού με επενδυτικό σκεπτικό, ικανό να αποτελέσει πηγή πολυδιάστατων ωφελημάτων για τη ΓΑΙΑΟΣΕ αλλά και την περιφερειακή ανάπτυξη γενικότερα», τονίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος και διευθύνων της εταιρείας, Ν. Ιωαννίδης.

Οι στόχοι της εταιρείας ως προς τη συγκεκριμένη δράση εντοπίζονται στην αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου των ακινήτων, μέσα από την οποία θα επιλεγούν τα πλέον κατάλληλα για την εγκατάσταση φωτοβλοταϊκών (Φ/Β) συστημάτων παραγωγής ενέργειας, η άμεση - με πόρους της εταιρείας - υλοποίηση επενδύσεων σε επιλεγμένα ακίνητα ιδιοκτησίας του Ο.Σ.Ε. και η συνεργασία με ιδιώτες για την αξιοποίηση ακινήτων με σκοπό την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ΓΑΙΑΟΣΕ διαχειρίζεται 4.500 κτίρια, συνολικού εμβαδού 540.000 τ.μ. σε όλη τη χώρα, ενώ στο εμβαδόν αυτό δεν περιλαμβάνονται οι σταθμοί, καθώς πολλοί από αυτούς είναι κτίσματα διατηρητέα ή μικρής έκτασης και συνεπώς περιορισμένου οικονομικού ενδιαφέροντος.

Ο διαγωνισμός για τα δύο κτίρια του εργοστασίου του Ο.Σ.Ε. στο Θριάσιο Πεδίο, τα οποία ενοικιάστηκαν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στον «Αθήνα 2004», έχει καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την 23η Δεκεμβρίου.

Η πρόσκληση αφορά τη στέγη κτιρίου, εμβαδού κάλυψης περίπου 37.300 τ.μ., καθώς και τη στέγη κτιρίου εμβαδού 17.000 τ.μ., ενώ από την πλευρά της η ΓΑΙΑΟΣΕ έχει προχωρήσει στην εκπόνηση της απαραίτητης μελέτης και της κατάθεσης αίτησης στη Δ.Ε.Η. για τη σύνδεση του φωτοβολταϊκού σταθμού με το δίκτυο.

Η διάρκεια της σύμβασης μίσθωσης θα είναι είκοσι χρόνια με δικαίωμα παράτασης πέντε επιπλέον ετών. Η προσφορά των ενδιαφερομένων θα πρέπει να περιλαμβάνει σταθερό μίσθωμα, καθώς και ετήσιο μίσθωμα, το οποίο θα καθορίζεται ως ποσοστό επί του τζίρου.

Εξάλλου, έως σήμερα, η ΓΑΙΑΟΣΕ έχει προχωρήσει σε εκπόνηση της απαραίτητης μελέτης και στην κατάθεση αίτησης στη Δ.Ε.Η. για σύνδεση του φωτοβολταϊκού σταθμού με το δίκτυο, χωροθέτησε τους υποσταθμούς των φωτοβολταϊκών σταθμών και τους υπέδειξε στη Δ.Ε.Η. και είναι σε αναμονή της προσφοράς όρων σύνδεσης από τη Δ.Ε.Η..

Η υπογραφή σύμβασης σύνδεσης θα πραγματοποιηθεί από το νομικό ή φυσικό πρόσωπο στο οποίο θα εκμισθωθεί η καθεμία από τις στέγες. Στη συνέχεια το νομικό πρόσωπο θα υποβάλει αίτηση για την υπογραφή σύμβασης πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας με τον ΔΕΣΜΗΕ. Έργα που εκτελούνται για τη ΓΑΙΑΟΣΕ σύμφωνα με διατάξεις του ν.3891/2010 έχουν προτεραιότητα στις εκδόσεις αδειών.

Όπως εκτιμάται από την εταιρεία, η συνολική ισχύς που θα απαιτηθεί, θα φθάσει τα 3ΜV (2MV και 1ΜV) και θα είναι ικανή να υπερκαλύψει τις ενεργειακές ανάγκες λειτουργιών των δύο κτιρίων.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.zougla.gr

Σχόλια