Από την πόλη έρχεται… η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

 
Η βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος είναι μια άμεση προτεραιότητα στην πολιτική ατζέντα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής παγκοσμίως. Ορισμένες από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης είναι μεταξύ των 138 τοπικών κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο που έχουν υπογράψει το  Παγκόσμιο Σύμφωνο Πόλεων για το κλίμα, στο πλαίσιο μιας σημαντικής διεθνούς πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ως εκ τούτου, δεσμεύονται να εφαρμόσουν μέτρα που θα συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2).
Η συμφωνία παρουσιάστηκε στην Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής Δημάρχων για το Κλίμα, που πραγματοποιήθηκε στην Πόλη του Μεξικού στις 21 Νοεμβρίου. Στις πόλεις που έχουν ήδη εγγραφεί για να λάβουν μέρος στην πρωτοβουλία περιλαμβάνονται η Βαρκελώνη,  το Μπορντό, οι Βρυξέλλες, η Κολωνία, η Κοπεγχάγη, η Γενεύη, η Λυών, το Μάλμε και το Παρίσι. Επίσης πολλοί δήμοι από την  Αττική αλλά και από όλη την Ελλάδα συμμετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία.
Η σύνοδος κορυφής διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Δημάρχων για την Κλιματική Αλλαγή (WMCCC), ICLEI – Local Governments for Sustainability και  την United Cities and Local Governments (UCLG). Αυτές οι οργανώσεις δημιουργούν ένα δίκτυο που συγκεντρώνει πολλές χιλιάδες τοπικές και δημοτικές αρχές ανά τον κόσμο.
Παρακολούθηση και μέτρηση της προόδου
Ένα από τα  εργαλεία εφαρμογής της συμφωνίας είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού παρακολούθησης και επαλήθευσης που ονομάζεται “carbon Cities Climate Registry” (cCCR), και  θα λειτουργεί από το Κέντρο Τοπικής Δράσης και Καταγραφής για το Κλίμα,  στην  Βόννη της Γερμανίας.
Ο μηχανισμός cCCR έχει σχεδιαστεί για τη συλλογή συγκρίσιμων στοιχείων σχετικά με τις αστικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, καθώς επίσης για να παρακολουθεί τοπικές δράσεις – προγράμματα που βοηθούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Οι κάτοικοι των πόλεων που συμμετέχουν θα είναι σε θέση να παρακολουθούν τις προόδους της πόλης τους αλλά και να συγκρίνουν τα αποτελέσματα σε σχέση με άλλες πόλεις σε όλο τον κόσμο.
«Η cCCR είναι μια πλατφόρμα όπου οι πόλεις μπορούν να εργαστούν μαζί», λέει η Elizabeth Gateau, γενικός γραμματέας της United Cities and Local Governments (UCLG).  «Οι πόλεις είναι μπροστά από το παιχνίδι των εθνών και οδηγούν τη συνολική διαδικασία της καταπολέμησης της αλλαγής του κλίματος.”
Δείτε περισσότερα για το σύμφωνο των Δημάρχων από την σελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Δείτε εδώ τις προτάσεις για την βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος που αναδείχθηκαν σε σχετικό συνέδριοτου Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
Δείτε περισσότερα άρθρα και πληροφορίες σχετικά με το θέμα.
(CNN)Mayors sign global pact to tackle urban emissions
carbonn Cities Climate Registry (cCCR)
carbonn.org
 ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://oikoinfo.wordpress.com

Σχόλια