Τα ταξίδια του 18ου αιώνα στην Αρκτική «εργαλείο» για την κλιματική αλλαγή.

Τα ημερολόγια πλοίων που ταξίδεψαν στον Αρκτικό Κύκλο στη διάρκεια του 18ου αιώνα πρόκειται να μελετήσουν ειδικοί, σε μια προσπάθεια να κατανοηθεί περισσότερο η κλιματική αλλαγή.
Ομάδα του πανεπιστημίου Sunderland θα μελετήσουν τις καταγραφές εξερευνητών και ερευνητών, καθώς και φαλαινοθηρικών σε ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν πριν από 260 χρόνια.

Οι επιστήμονες επιθυμούν να εξάγουν συμπεράσματα για τα επίπεδα του πάγου στην περιοχή την περίοδο εκείνη. Τα ημερολόγια που θα αναλυθούν έχουν γραφτεί την περίοδο 1750-1850.
Του τριετούς σχεδίου ηγείται ο Dr Dennis Wheeler, σε συνεργασία με το Scott Polar Research Institute. Η έρευνα περιλαμβάνει τη μελέτη 300 ημερολογίων που έχουν ταξινομηθεί από τα UK Colonial Registers and Royal Navy Logbooks (Corral).
«Θα μελετήσουμε το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και ιδιαίτερα την υποχώρηση του πάγου την περίοδο 1750 – 1850», δήλωσε ο Wheeler στο BBC. «Η Αρκτική αποτελεί περιβαλλοντικά μια εξαιρετικά σημαντική περιοχή, αλλά χρειάζεται να γνωρίζουμε πως συμπεριφερόταν στο παρελθόν, ώστε να γνωρίζουμε πως θα συμπεριφερθεί στο μέλλον».
«Δεν μπορείς να κοιτάξεις μπροστά χωρίς να κοιτάξεις πίσω. Δεν πρόκειται πλέον απλών για ένα επιστημονικό ζήτημα. Η κλιματική αλλαγή είναι παγκόσμιας, πολιτικής σημασίας».
ANAΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://tvxs.gr

Σχόλια