Κίνα: τα μισά αντιβιοτικά καταλήγουν στα ζώα.

 
Σχεδόν τα μισά αντιβιοτικά που παράγονται στην Κίνα χορηγούνται στα εκτρεφόμενα ζώα αντί να χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση ιών που μεταδίδονται στους ανθρώπους, αποκαλύπτουν Κινέζοι αξιωματούχοι.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Xiao Yonghong, καθηγητή στο Ινστιτούτο Κλινικής Φαρμακολογίας στο πανεπιστήμιο Peking, από τους 210.000 τόνους αντιβιοτικών που παράγονται στην Κίνα κάθε χρόνο, οι 97.000 τόνοι καταλήγουν στα ζώα.
Επιπλέον, έρευνα της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών έδειξε ότι περισσότεροι από τους μισούς κτηνοτρόφους στις επαρχίες Shandong και Liaoning χορηγούν αντιβιοτικά στα ζώα τους.
«Η  υπερβολική χρήση αντιβιοτικών, που ευθύνεται για πολλούς θανάτους ζώων καθώς επιδρούν στο ανοσοποιητικό τους σύστημα, είναι συνηθισμένη στην Κίνα. Επιπλέον, τα αντιβιοτικά που περνούν στους ανθρώπους μέσω της κατανάλωσης κρέατος είναι επιβλαβή για την υγεία», δήλωσε ο κ. Qi Guanghai, αξιωματούχος της Κινεζικής Ακαδημίας Γεωργικών Επιστημών.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην πρόσκηψη αντιβιοτικών μέσω της τροφής επειδή υπάρχει κίνδυνος να αναπτυχθούν στο ανθρώπινο σώμα βακτήρια, ανθεκτικά σε φάρμακα.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ένα μωρό που γεννήθηκε πρόωρα στην επαρχία Guangzhou εμφάνισε ανθεκτικότητα σε επτά είδη αντιβιοτικών, γεγονός που οφείλεται στο διατροφολόγιο της μητέρας του που σε καθημερινή βάση περιλάμβανε κρέας και αυγά, τα οποία περιείχαν ίχνη αντιβιοτικών.
 ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.econews.gr

Σχόλια