Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2010

Άγνωστες οι συνέπειες της ρύπανσης στον Κόλπο του Μεξικού.

Οι επιστήμονες μόλις τώρα αρχίζουν να καταλαβαίνουν τις επιπτώσεις που είχε στον Κόλπο του Μεξικού η τεράστια πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε από το δυστύχημα στην εξέδρα Ντιπγουότερ Οράιζον της πετρελαϊκής εταιρείας BP, την περασμένη άνοιξη.
 
"Όσον αφορά τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στα ευαίσθητα οικοσυστήματα και τους πληθυσμούς των ψαριών, των γαρίδων, των καβουριών, των θαλάσσιων χελώνων και των θηλαστικών, ακόμη είμαστε στα πρώτα στάδια της κατανόησής μας", είπε ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Αλιείας της Εθνικής Διοίκησης Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΟΑ), Έρικ Σουάμπ σε συνέντευξη που έδωσε μετά την ομιλία του στο 13ο Διεθνές Συνέδριο Αποκατάστασης Οστρακόδερμων.

Μολονότι αρχικά είχε απαγορευτεί η αλιεία στο 37% των αμερικανικών χωρικών υδάτων στον Κόλπο, σήμερα μόνο το 1% παραμένει "απαγορευμένη περιοχή" και αφορά την έκταση ακριβώς πάνω από το σημείο όπου βρίσκεται το φρέαρ της πετρελαιοπηγής, πρόσθεσε.
Ωστόσο, πρόσφατα ευρήματα,  όπως νεκρά ή ετοιμοθάνατα κοράλλια, σε μεγάλο βάθος, καθιστούν σαφές ότι οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τι συνέπειες θα έχει τελικά η πετρελαιοκηλίδα, η χειρότερη ενδεχομένως θαλάσσια οικολογική καταστροφή στην ιστορία.
Στις αρχές του μήνα η ΝΟΑΑ είχε ανακοινώσει ότι ένα από τα ερευνητικά σκάφη της εντόπισε νεκρά και ετοιμοθάνατα κοράλλια σε βάθος 1370 μέτρων και σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων από την πετρελαιοπηγή απ' όπου, από τα τέλη Απριλίου μέχρι τα μέσα Ιουλίου, χύθηκαν στη θάλασσα περισσότερα από 4 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.
Τα κοράλλια ήταν καλυμμένα "με μια καφετιά ουσία", σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. 
Να σημειωθεί πάντως ότι ο Σουάμπ έκρινε "πολύ ασφαλή" για κατανάλωση τα θαλασσινά που προέρχονται από τον Κόλπο του Μεξικού. "Ελέγχονται καλά, είναι ίσως μεταξύ των καλύτερα ελεγμένων θαλασσινών στον κόσμο σήμερα", τόνισε.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ 
http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΜΠΟΥΛΙΔΗΣ