Άρχισε η Σύνοδος Κορυφής για το κλίμα.


Με τη φιλοδοξία να ξαναδώσει ώθηση και αξιοπιστία στις διαπραγματεύσεις, μετά την απογοήτευση της Κοπεγχάγης πριν ένα χρόνο, ξεκίνησε τη Δευτέρα στο Κανκούν του Μεξικού η Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, που θα διαρκέσει ως τις 10 Δεκεμβρίου.

Στη σύνοδο αναμένεται να πάρουν μέρος περισσότερες από 190 χώρες, ενώ οι 132 ήταν παρούσες στην τελετή έναρξης που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο του Κανκούν. 
Στις 7 Δεκεμβρίου θα μεταβούν στο Κανκούν οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας των χωρών που παίρνουν μέρος στη σύνοδο.
Οι συζητήσεις στο Κανκούν θεωρούνται από πολλούς ως η τελευταία ευκαιρία για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη μακροχρόνια και σύνθετη διαδικασία διαπραγμάτευσης που ξεκίνησε ο ΟΗΕ πριν 18 χρόνια, προκειμένου να βρεθεί μία λύση στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. 
«Ίσως το πιο σημαντικό μάθημα της Κοπεγχάγης είναι ότι δεν υπάρχει μία θαυματουργή συμφωνία που θα λύσει το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε την Κυριακή στον Τύπο η υπεύθυνη του ΟΗΕ για το κλίμα Κριστιάνα Φιγκουέρες.
Η φιλοδοξία της συνόδου του Κανκούν είναι να «τεθούν τα θεμέλια» μίας αποτελεσματικής αρχιτεκτονικής και να βοηθηθούν οι πιο ευάλωτοι ώστε να προσαρμοστούν στις αναπόφευκτες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, πρόσθεσε η Φιγκουέρες. 
Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Greenpeace ακόμα κι «αν το Κανκούν δεν καταλήξει σε παγκόσμια συμφωνία», «οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν απολύτως κρίσιμες αποφάσεις για θέματα-κλειδιά, όπως η χρηματοδότηση και τα δάση, και πρέπει να συμφωνήσουν για το δρόμο που θα ακολουθήσουν προκειμένου να επιλύσουν κάποια πιο δύσκολα προβλήματα». 
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσπαθήσει να υπάρξει συμφωνία σε μία σειρά θεμάτων και να σώσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων του ΟΗΕ στο Κανκούν, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η ευρωπαία Επίτροπος για το Κλίμα, Κόνι Χέντεγκααρντ. 
«Θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε ένα ισορροπημένο πακέτο», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες. Η Χέντεγκααρντ, που θα εκπροσωπήσει την ΕΕ, αναμένεται να μεταβεί στο Κανκούν στο τέλος της εβδομάδας. 
Η ΕΕ έχει μειώσει σημαντικά τις προσδοκίες της μετά την Κοπεγχάγη. Ελπίζει να επιτευχθεί μία συμφωνία για την προστασία των δασών και ακόμα μία για ένα «πράσινο ταμείο» που θα βοηθήσει τις πιο φτωχές χώρες, έτσι ώστε το Κανκούν να αποτελέσει «ένα βήμα στο δρόμο μίας διεθνούς συμφωνίας». 
«Είναι σημαντικό η σύνοδος στο Κανκούν να μας επιτρέψει να σημειώσουμε προόδους, διαφορετικά η διαδικασία που ακολουθεί ο ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή κινδυνεύει να καθυστερήσει και να χαθεί το ενδιαφέρον», υπογράμμισε η Χέντεργκααρντ. 
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://news.pathfinder.gr

Σχόλια