Καλλιέργειες - «κάτοπτρα» υπερθέρμανσης .

Τελευταία μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ στη Βρετανία έδειξε ότι οι καλλιέργειες που αντανακλούν το ηλιακό φως θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εξομάλυνση των επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη.


Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι καλλιέργειες που εκτείνονται σε μεγάλες γόνιμες περιοχές στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη θα μπορούσαν να αντικατοπτρίζουν ένα μικρό ποσοστό του ηλιακού φωτός που δέχονται, πίσω στο Διάστημα. Αναφέρουν ακόμη ότι κάποια είδη σιταριού διαθέτουν ισχυρότερη δυνατότητα ηλιακής αντανάκλασης σε σχέση με άλλα, ενώ υποστηρίζουν ότι η επιλογή των συγκεκριμένων αυτών ειδών για τις καλλιέργειες θα μπορούσε ενδεχομένως να προσφέρει στην ευρωπαϊκή ήπειρο σημαντική ανάσα δροσιάς.

« Η ιδέα του να χρησιμοποιήσουμε την τεχνική της αυξημένης αντανάκλασης για τη διαχείριση κλιματικών προβλημάτωνείναι ουσιαστικά πάρα πολύ παλιάεδώ και αιώνες οι άνθρωποι έβαφαν τους οικισμούς τους σε λευκό χρώμα προκειμένου να αντανακλούν το ηλιακό φως και να διατηρούνται δροσεροί » αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης δρ Τζόι Σινγκαρέιγερ.

« Τώρα θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε κάτι τέτοιοεφαρμόζοντάς το σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, μέσα από καλλιεργήσιμες εκτάσεις » προσθέτει η ειδικός.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ  http://www.tovima.gr

Σχόλια