H Canola, μια παραλλαγή της ελαιοκράμβης, είναι ευρέως γνωστή στη Βόρειο Αμερική για το λάδι της Ερευνητές στις ΗΠΑ ανακάλυψαν νέα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι καρποί γενετικά τροποποιημένων φυτών μπορούν να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν σε άγρια κατάσταση, πιθανόν για δεκαετίες.
Ομάδα του Πανεπιστημίου του Arkansas διενήργησε έρευνες στην ύπαιθρο της πολιτείας Βόρεια Ντακότα σχετικά με μία ποικιλία ελαιοκράμβης (Canola). Στο 80% των άγριων φυτών canola βρέθηκαν διαγονιδιακές* αλληλουχίες DNA. Οι ερευνητές θεωρούν ότι ιδιότητες που αποκτήθηκαν με γενετική τροποποίηση βοηθούν ενδεχομένως τα φυτά να επιβιώνουν έναντι ζιζανιοκτόνων και εκτός καλλιεργειών.
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Οικολογικής Εταιρίας (Ecological Society of America) στο Pittsburgh. «Χαράξαμε 11 ευθείες που διερχόντουσαν από αυτοκινητόδρομους και άλλους δρόμους της πολιτείας», σημείωσε η συντονίστρια της ερευνητικής ομάδας Cindy Sagers. «Οδηγήσαμε κατά μήκος τους, κάνοντας 604 στάσεις σε μια συνολική απόσταση 3.000 (5.000χλμ). Εντοπίσαμε ελαιοκράμβη στο 46% των τοποθεσιών, ενώ 80% αυτών περιείχαν τουλάχιστον ένα τροποποιημένο γονίδιο».
Σε ορισμένες περιοχές τα φυτά ήταν τόσο κοντά το ένα στο άλλο, όπως συμβαίνει στα αγροκτήματα. «Βρήκαμε ανθεκτική στα ζιζανιοκτόνα ελαιοκράμβη δίπλα σε δρόμους, σκουπιδότοπους, γήπεδα μπέιζμπολ, μανάβικα, βενζινάδικα, και νεκροταφεία», τόνισαν στην σχετική παρουσίαση.
Το μεγαλύτερο μέρος της αγροτικής παραγωγής ελαιοκράμβης στην Β. Ντακότα έχει υποστεί γενετική τροποποίηση με σκοπό την απόκτηση αντίστασης σε πατενταρισμένες μάρκες ζιζανιοκτόνων, κατά προτίμηση της Monsanto και της Bayer. Αυτές ήταν και οι δύο ποικιλίες που βρέθηκαν κατά κύριο λόγο σε άγρια κατάσταση.
Δύο από τα φυτά που αναλύθηκαν περιείχαν και τα δύο διαγονίδια, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι είχαν αλληλο-επικονιαστεί.
Δύο από τα φυτά που αναλύθηκαν περιείχαν και τα δύο διαγονίδια, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι είχαν αλληλο-επικονιαστεί.
Θεωρείται ότι για πρώτη φορά αναγνωρίζονται κοινότητες γενετικά τροποποιημένων φυτών που ευδοκιμούν σε άγρια κατάσταση.
Παρόμοια ευρήματα προέκυψαν στον Καναδά, ενώ στην Ιαπωνία, μια μελέτη του 2008 ανακάλυψε σημαντικές ποσότητες διαγονιδιακής ελαιοκράμβης- του συγγενικού με την canola είδους brassica napus- γύρω από λιμάνια που αποτελούσαν πύλη εισόδου γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών.
Αυτό που περισσότερο εξέπληξε την ομάδα από το Arkansas ήταν το πόσο διαδεδομένες ήταν οι μεταλλαγμένες ποικιλίες. «Οι μεγαλύτερες πυκνότητες φυτών βρέθηκαν κοντά σε αγροτεμάχια και κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων» , δήλωσε στο BBC η καθηγήτρια Sagers.
«Βρίσκαμε όμως και φυτά στη μέση του πουθενά – και υπάρχει πολύ "πουθενά" στη Β. Ντακότα».
«Βρίσκαμε όμως και φυτά στη μέση του πουθενά – και υπάρχει πολύ "πουθενά" στη Β. Ντακότα».
Οι γενετικά μεταλλαγμένοι σπόροι φαίνεται, ότι είναι ανταγωνιστικοί, επιτρέποντας σε μια κοινότητα φυτών να επιβιώσει.
Οι σπόροι της canola διασκορπίζονται με ιδιαίτερη ευκολία μέσω του ανέμου ή πέφτοντας από φορτηγά, καθώς ζυγίζουν μερικά μόνο χιλιοστά του γραμμαρίου.
Η καθηγήτρια Alison Snow, αυθεντία στη μελέτη της γονιδιακής ροής μεταξύ των πληθυσμών, ανέφερε ότι οι αρχές είχαν προβλέψει την επιβίωση γενετικά τροποποιημένων φυτών σε άγρια κατάσταση αλλά δεν θεώρησαν ότι αποτελεί πρόβλημα. «Οι αρμόδιες υπηρεσίες στις ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει το γεγονός ότι φυσικοί πληθυσμοί γενετικά τροποποιημένης, ανθεκτικής στα ζιζανιοκτόνα canola θα κάνουν την εμφάνισή τους, όπως επίσης και πληθυσμοί υβριδίων», δήλωσε στο BBC. «Με τον καιρό ωστόσο η συσσώρευση από την canola και από συγγενικά με αυτή βότανα (πχ field mustard) διάφορων τύπων αντίστασης στα ζιζανιοκτόνα θα μπορούσε να καταστήσει δυσκολότερη τη διαχείριση αυτών των φυτών με τη χρήση φυτοφαρμάκων».
«Οι πολιτικές διαχείρισης τους ζητήματος στις ΗΠΑ δεν προβλέπουν την εφαρμογή κάποιου ιδιαίτερου ρυθμιστικού πλαισίου για τους γενετικά τροποποιημένους καρπούς, εκτός αν υπάρχει εμφανής διαφορά μεταξύ αυτών και των αντίστοιχών τους συμβατικών καρπών. Οι ποικιλίες που χρησιμοποιούνται εδώ απελευθερώθηκαν το 1988 και 1989». Αυτό διαφέρει πλήρως από το καθεστώς που ίσχυε για μια δεκαετία στην ΕΕ.
Ωστόσο, πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε την εκχώρηση στα κράτη μέλη της ευθύνης έγκρισης ή όχι των γενετικά τροποποιημένων καρπών, στο βαθμό που έχουν περάσει τους σχετικούς υγειονομικούς και περιβαλλοντικούς ελέγχους σε επίπεδο ΕΕ. Εγκρίσεις σε επίπεδο ΕΕ έχουν ήδη εκδοθεί για προϊόντα από γενετικά τροποποιημένες πατάτες, ζαχαρότευτλα, σόγια, ελαιοκράμβη, βαμβάκι και καλαμπόκι.
Η μετάφραση στα ελληνικά έγινε από τον Σωτήρη Λ. κι αναθεωρήθηκε από την Ανθή Κ., μέλη του μεταφραστικού project του Tvxs.
*[ΣτΜ]Διαγονιδιακός οργανισμός: Οποιοσδήποτε οργανισμός του οποίου το γενετικό υλικό περιέχει γονίδια που έχουν μεταφερθεί τεχνητά από άλλα μη-συγγενικά είδη, μέσω της βιοτεχνολογίας, με σκοπό να μεταβιβαστούν στον οργανισμό καινούρια (επιθυμητά) χαρακτηριστικά.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://tvxs.gr
Σχόλια