Σε τόπο κυνηγιού έχουν μετατρέψει την προστατευόμενη περιοχή του Γράμμου Αλβανοί λαθροθήρες οι οποίοι σκοτώνουν σπάνια αγριόγιδα που απειλούνται με εξαφάνιση.
Στην τοπική κοινωνία έχει προκληθεί αναστάτωση, καθώς οι λαθροθήρες εμφανίζονται ιδιαίτερα αποφασισμένοι και η φύλαξη της περιοχής αποδεικνύεται ανεπαρκής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από λίγο καιρό ένας αλλοδαπός λαθροκυνηγός που κινούνταν στις απόκρημνες πλαγιές του Γράμμου, στο δημοτικό διαμέρισμα Πληκάτι της Κόνιτσας, έπεσε στον γκρεμό με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά. Ο απεγκλωβισμός του επετεύχθη μόνο ύστερα από παρέμβαση δυνάμεων της ΕΜΑΚ, ενώ αυτόπτες μάρτυρες επιβεβαίωσαν ότι ο τραυματίας πυροβολούσε νωρίτερα μαζί με άλλους συμπατριώτες του τα αγριόγιδα.
ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ από τους λαθροθήρες συλλαμβάνονται και όταν φθάνουν στο δικαστήριο ισχυρίζονται ότι περιφέρονταν σε απόκρημνες πλαγιές για να μαζέψουν... τσάι
Το φαινόμενο, όπως λένε όσοι ζουν στην περιοχή, είναι συχνό. Και οι ελάχιστοι παραβάτες που φτάνουν στις δικαστικές αίθουσες ισχυρίζονται ότι περιφέρονται σε απόκρημνες πλαγιές για να... μαζέψουν τσάι.
Η εξόντωση των αγριόγιδων συνιστά μείζον θέμα, καθώς το είδος είναι εξαιρετικά σπάνιο ακόμη και στις περιοχές όπου εντοπίζονται οι μεγαλύτερες πληθυσμιακές συγκεντρώσεις. Ενδεικτικό του κινδύνου είναι ότι το κυνήγι του αγριόγιδου απαγορεύεται από τη Νομοθεσία σε όλη την ελληνική επικράτεια, ενώ χαρακτηρίζεται ως «σπάνιο είδος» από το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης για την πανίδα του Γράμμου που πραγματοποίησε η περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος», ο πληθυσμός των αγριόγιδων στην περιοχή περιλαμβάνει 50 άτο- μα που αντιστοιχούν περίπου στο 1/12 του συνολικού πληθυσμού του στην Ελλάδα.
«Αλβανοί λαθροθήρες με βαρύ οπλισμό, οι οποίοι είναι πάρα πολύ επικίνδυνοι, κυνηγούν συστηματικά στην περιοχή», λέει ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου κ. Παναγιώτης Σκαμαντζούρας. «Ο νόμος απαγορεύει την παρουσία θηροφυλάκων σε απόσταση 500 μέτρων από τα σύνορα και έτσι νύχτα - μέρα δεν μπορεί κανείς να προσεγγίσει την περιοχή για να την προστατεύσει. Από την άλλη πλευρά, κανείς νοήμων άνθρωπος όταν είναι μόνος του δεν θα τα βάλει με τους οπλισμένους λαθροθήρες. Οταν έχει διαμορφωθεί αυτή η κατάσταση, πώς περιμένουμε τα αγριόγιδα να επιβιώσουν;». Ο κ. Σκαμαντζούρας έχει ήδη επικοινωνήσει με τους κυνηγετικούς συλλόγους της γείτονος χώρας ούτως ώστε να βρεθεί μία λύση από κοινού στο σοβαρό αυτό πρόβλημα, ενώ επισημαίνει ότι η συνδρομή του στρατού -την οποία πολλοί ζητούν- δεν μπορεί να βοηθήσει γιατί η παρουσία των λαθροθήρων είναι απρόβλεπτη.
Πυρά «Οι κυνηγοί είμαστε συνειδητοποιημένοι και προστατεύουμε τη φύση», λέει ο κ. Σκαμαντζούρας. «Οι λαθροθήρες ισοπεδώνουν τα πάντα χωρίς να σέβονται κάτι τόσο ευαίσθητο που απειλείται ούτως ή άλλως από έναν σωρό παράγοντες. Καμαρώνουμε τα αγριόγιδα, τα φωτογραφίζουμε από τόσο κοντά που θα μπορούσαμε να τα θηρεύσουμε αλλά δεν το κάνουμε γιατί έχουμε οικολογικές ευαισθησίες. Είμαστε πιο οικολόγοι από αυτούς που παίρνουν χρήματα για να προστατεύουν τη φύση. Η παρέμβαση της Πολιτείας είναι απαραίτητη».
Σημειώνεται ότι η παρακολούθηση του πληθυσμού στον Γράμμο, που έγινε από τον βιολόγο και επιστημονικό συνεργάτη του «Αρκτούρου» κ. Χ. Παπαϊωάννου, κατέδειξε στασιμότητα στην εξάπλωση του είδους και χαμηλούς πληθυσμιακούς αριθμούς σε σχέση με τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής.
Το αγριόγιδο είναι το μοναδικό άγριο οπλοφόρο το οποίο συνα- ντάται σε μόνιμη βάση σε μεγάλα υψόμετρα των ορεινών όγκων της χώρας, ενώ θεωρείται ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατροφική αλυσίδα.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΓΡΙΟΓΙΔΟΣτη λίστα των απειλούμενων ειδών των Βαλκανίων
Ενα απο τα σοβαρώς απειλούμενα είδη των Βαλκανίων είναι το αγριόγιδο που ζει στην Ελλάδα. Με χαρακτηριστικό του γνώρισμα τα όρθια κέρατα με τις κυρτές απολήξεις, το ελληνικό αγριόγιδο έχει καφέ ανοικτό τρίχωμα το καλοκαίρι, το οποίο μετατρέπεται σε σκούρο τον χειμώνα.
Στο λευκό του κεφάλι φέρει δύο σκούρες πλευρικές λωρίδες. Υπό φυσιολογικές συνθήκες ζει από 15 έως 20 χρόνια και ιδανικός βιότοπος γι’ αυτό είναι οι απότομες δασωμένες πλαγιές που καταλήγουν σε απόκρημνες κορυφές. Σήμερα συναντάται κυρίως στη Βόρεια, Κεντρική και Νότια Πίνδο, τη Στερεά Ελλάδα, τον Ολυμπο, τη Ροδόπη, τα όρη Τζένα-Πίνοβο και Νεμέρτσικα.
Στις περιοχές αυτές συγκεντρώνει συνολικά 700 άτομα, τα οποία χωρίζονται σε19 ομάδες οι οποίες δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Η λαθροθηρία συνιστά την πρωταρχική απειλή για το είδος, το οποίο επίσης κινδυνεύει από την οριοθέτηση των Καταφυγίων Αγριας Ζωής, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη δεδομένα για την εξάπλωση και χρήση του χώρου από το αγριόγιδο και από την απουσία φύλαξης ή επιτήρησης των βιοτόπων τους από κρατικές υπηρεσίες.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΒΒΑ
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.ethnos.gr
Σχόλια