Έρευνες μεταλλειολόγων και χημικών από την Ισπανία και την Αμερική έδειξαν πως το χώμα που βρίσκεται σε μεσογειακές περιοχές όπως η Μαγιόρκα και η Σαρδηνία μεταφέρθηκε από τη Σαχάρα και το Σαχέλ πριν από 12.000 με 25.000 χρόνια.
Η ένδειξη που οδήγησε τους επιστήμονες στο παραπάνω συμπέρασμα είναι το κόκκινο χρώμα του χώματος, που βρίσκεται τόσο στη Μεσόγειο όσο και στην Αφρική.
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Quaternary Science Reviews έδειξε πως οι προσθέσεις αφρικανικής σκόνης, αποτελούν σημαντικό μέρος των παλαιοεδαφών της Μεσογείου. Η σκόνη επικάθεται στα ανθρακικά πετρώματα που συνθέτουν τη βάση των εδαφών των μεσογειακών περιοχών.
Το κοκκινόχωμα (terra rossa) συναντάται στην Ιβηρική Χερσόνησο, τη Νότια Γαλλία, την Ιταλία και τις ακτές της Αδριατικής από τη Σλοβενία μέχρι την Ελλάδα.
Οι μεγαλύτερες πηγές αερομεταφερόμενης σκόνης είναι οι περιοχές της Σαχάρας και του Σαχέλ (υποσαχάρια ζώνη που εκτείνεται από τη Σενεγάλη ως την Ερυθραία), καθώς εκπέμπουν 600 με 700 τόνους σκόνης κάθε χρόνο.
Η αφρικανική σκόνη έχει επίσης αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, καθώς ευθύνεται για αναπνευστικά προβλήματα και μειωμένη ορατότητα.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.econews.gr
Σχόλια