Συνάντηση Ομπάμα και ΕΕ για την οικονομία και το κλίμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκαν στη Λισαβόνα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, με κεντρικά θέματα την οικονομία και τις διαπραγματεύσεις για το κλίμα.
 
Η συνάντηση αυτή έρχεται ν' αποκαταστήσει την προηγούμενη προγραμματισμένη σύνοδο στα τέλη Μαΐου στη Μαδρίτη, με τον Αμερικανό πρόεδρο, τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Κομισιόν Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, η οποία είχε ακυρωθεί.

Η πρόσφατη τραπεζική κρίση στην Ιρλανδία, απασχόλησε τις συνομιλίες ΗΠΑ - ΕΕ, αφού οι Αμερικανοί εξέφρασαν ανοιχτά την ανησυχία τους τις τελευταίες μέρες, όσον αφορά στις συνέπειες στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι διαβεβαίωσε τον Ομπάμα πως "τα οικονομικά θεμέλια της ΕΕ είναι γερά, με σεβαστούς ρυθμούς ανάπτυξης, χαμηλό πληθωρισμό, ισορροπημένο ισοζύγιο πληρωμών και προοπτικές βελτίωσης μέσα στο 2011 όσον αφορά στον εργασιακό τομέα".
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ, είχε συστήσει στους Ευρωπαίους την Τρίτη, να δράσουν "πολύ γρήγορα" για να επιλύσουν τα προβλήματα της κρίσης. Οι Ευρωπαίοι από την πλευρά τους άσκησαν έντονη κριτική απέναντι στη στάση της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας ν' αγοράσει κρατικά ομόλογα ύψους 600 δισ. δολαρίων και τις συνέπειές της στην κούρστα του δολαρίου σε σχέση με το ευρώ.
Το άλλο μεγάλο θέμα στην ατζέντα της συνάντησης είναι οι διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα, ενόψει και της επερχόμενης Συνόδου για το κλίμα στο Κανκούν του Μεξικού.
Στην κοινή ανακοίνωσή τους ΗΠΑ και ΕΕ κάλεσαν τους εταίρους τους στην G20 "ν' αποφύγουν τις πολιτικές της ανταγωνιστικής υποτίμησης" κάνοντας ένα σαφή υπαινιγμό στη νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Κίνα.

Στη σύνοδο αυτή, που διήρκησε 90 λεπτά, συναντήθηκαν για πρώτη φορά ο Ομπάμα με τον Βαν Ρομπάι. 
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.enet.gr

Σχόλια