Περιβαλλοντικό δικαστήριο θεσπίζει η Ινδία.

Η τιμωρία εκείνων που παραβιάζουν τους περιβαλλοντικούς της νόμους αποτελεί την αποκλειστική δικαιοδοσία του νέου δικαστηρίου της Ινδίας. Στόχος είναι να αποσυμφορηθεί το βραδυκίνητο δικαστικό σύστημα της χώρας, με τον τεράστιο όγκο των συνολικά 5.000 σχετικών υποθέσεων που εκκρεμούν.

Η Ινδία γίνεται η τρίτη χώρα στον κόσμο που εγκαθιδρύει ξεχωριστό δικαστήριο για περιβαλλοντικές υποθέσεις, μετά την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος της χώρας, Jairam Ramesh, «κάναμε ένα γιγάντιο βήμα μπροστά, λαμβάνοντας άμεσες αποφάσεις εκ μέρους των πολιτών της Ινδίας».
Με την έναρξη της λειτουργίας του, το Εθνικό Πράσινο Δικαστήριο θα μπορεί να αναγκάζει τους ρυπαντές να πληρώνουν για ζημίες οποιοδήποτε ποσό αποφασιστεί στη δίκη και αντί για το σταθερό ποσό των $564 για υπαιτιότητα.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως το νέο δικαστήριο θα εξασφαλίσει ότι ενημερωμένοι δικαστές θα κρίνουν περιβαλλοντικές υποθέσεις. «Δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποια κληρονομική διαμάχη μεταξύ της περιβαλλοντικής συντήρησης και της προστασίας του συμφέροντος μιας κοινότητας», δήλωσε ο Prodipto Ghosh του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ενέργειας. Ωστόσο, «το περιβάλλον και υποθέσεις που σχετίζονται με τα δάση, συχνά απαιτούν μια ειδική γνώση, την οποία η γενική δικαστική εξουσία δεν διαθέτει».
Μία υπόθεση, που υποβλήθηκε το 1996 για παράνομη υλοτομία στη βορειοανατολική επαρχία Arunachal Pradesh εκκρεμεί ακόμη στο Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς οι αντίπαλες πλευρές αντιμάχονται με επιχειρήματα την ανάπτυξη από τη μία και τη συντήρηση από την άλλη. «Αν παρακολουθήσεις την υπόθεση, πολλές από τις αποφάσεις είναι ασυνεχής, έχει υπάρξει ένας σημαντικός αριθμός επεμβάσεων και καμία δεν έχει βοηθήσει στην πραγματικότητα τη συντήρηση», τόνισε ο Ghosh.
Δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που η Ινδία επιχειρεί να στήσει ένα περιβαλλοντικό δικαστήριο. Μια αντίστοιχη πρωτοβουλία ξεκίνησε πριν από 14 χρόνια, αλλά οδηγήθηκε σε αδιέξοδο ελλείψει πολιτικής βούλησης και απροσδιόριστων εντολών.
Αυτή τη φορά, ωστόσο, το Κοινοβούλιο πέρασε ένα νόμο με τον οποίο το Πράσινο Δικαστήριο ορίζεται ως η μοναδική αρχή με δικαιοδοσία σε περιβαλλοντικά ζητήματα, παρότι στις αποφάσεις του μπορεί να ασκηθεί έφεση.
Το δικαστήριο θα εδρεύει στο Νέο Δελχί και θα ηγείται 4 περιφερειακών περιοδευόντων δικαστηρίων, που θα ταξιδεύουν ανά την Ινδία για την εκδίκαση των υποθέσεων. «Δεν θα περιμένουν τους ανθρώπους να πάνε σε αυτά, θα πάνε τα δικαστήρια στους ανθρώπους», εξήγησε ο Ramesh.
ΠΗΓΗ
http://tvxs.gr

Σχόλια