Οάσεις αναψυχής στα σταυροδρόμια .


Πάρκο θα γίνουν οι δρόμοι οι οποίοι διασχίζουν σήμερα πυκνοδομημένα οικοδομικά τετράγωνα της Αθήνας. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) με τον νέο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό «Αθήνα Χ 4» στοχεύει στην κατάργηση του «σταυρού» που σχηματίζουν οι ενδιάμεσοι δρόμοι τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων και τη μετατροπή του σε χώρο αναψυχής.
Με άλλα λόγια, θα μετατραπούν σε πεζοδρόμους οι δρόμοι, θα εξοριστούν τα αυτοκίνητα και θα δημιουργηθεί μια πράσινη ανάσα στη γειτονιά. Στον διαγωνισμό ο οποίος πραγματοποιείται διά της εταιρείας Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις (ΕΑΧΑ) με τη χορηγία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, μπορούν να συμμετέχουν νέοι αρχιτέκτονες, ως 40 ετών.

«Ο τρόπος χρήσης των ενδιάμεσων δρόμων των τετραγώνων στις πυκνοδομημένες και υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης καθορίζει την ποιότητα της ζωής και μπορεί να υπηρετήσει το δικαίωμα των κατοίκων για μια “πόλη των πολιτών΄΄ σε αντιδιαστολή με την “πόλη των αμυντικών ιδιωτικών χώρων”» τόνισε χθες κατά την παρουσίαση του διαγωνισμού η υπουργός ΠΕΚΑ κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, εκφράζοντας την πίστη ότι η Αθήνα και άλλες ελληνικές πόλεις μπορούν με τολμηρές αποφάσεις να αναβαθμιστούν.

Οι αρχιτέκτονες που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα οποιαδήποτε υποβαθμισμένη περιοχή του Λεκανοπεδίου και να υποβάλουν τις προτάσεις τους ως τις 22 Δεκεμβρίου. Θα δοθούν πέντε έπαθλα των 8.000 ευρώ το καθένα και ως πέντε έπαινοι (έκαστος 1.000 ευρώ).

«Για τις δύσκολες περιοχές της Αθήναςοι διαγωνισμοί αυτοί είναι κεφαλαιώδους σημασίας, καθώς η ανασύσταση του δημοσίου χώρου και η χρήση του από τους πολίτες είναι πλέον ζήτημα ισοπολιτείας» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ κ. Ν. Σηφουνάκης . Οπως επεσήμανε, στη μεταολυμπιακή εποχή δεν υπάρχει συνέχεια στο όραμα που δημιουργήθηκε για την Αθήνα 2004. «Αποδείξαμε ότι εκείνο το εγχείρημα δεν ήμασταν ικανοί να το συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε την πολυπόθητη ανάπλαση της πόλης που κακοποιήθηκε κατά τις δεκαετίες του ΄50 και του ΄60» σημείωσε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι είμαστε συνυπεύθυνοι για την ποιότητα ζωής στην πόλη και εξαντλούμαστε στη διαχείριση της καθημερινότητας.

Η ανάπλαση της πλατείας Θεάτρου

Στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, ακριβώς πίσω από το Δημαρχιακό Μέγαρο, μια ιδιαίτερα βεβαρημένη περιοχή, η πλατεία Θεάτρου, αναμένεται να μεταμορφωθεί.

Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλασή της ολοκληρώθηκε και αναδείχθηκαν τρεις νικητές. Οπως είπε χθες η πρόεδρος της ΕΑΧΑ κυρία Ντόρα Γαλάνη, η περιοχή παρουσιάζει πολυσύνθετα ζητήματα παραβατικότητας, κοινωνικού αποκλεισμού, συρροής περιθωριακών κοινωνικών στρωμάτων, οικονομικής και πολεοδομικής υποβάθμισης που συντελούν στην αποσάθρωσή της.

Το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού (12.500 ευρώ) για τον ανασχεδιασμό της πλατείας Θεάτρου, της οδού Θεάτρου, της οδού Διπλάρη, καθώς και δύο κάθετων στην οδό Μενάνδρου οδών, οι οποίες καταλήγουν στην πλατεία Θεάτρου, κέρδισαν οι αρχιτέκτονες κ. Ματθαίος Παπαβασιλείου και κυρία Βαλεντίνα Καρβουντζή και οι συνεργάτες αρχιτέκτονες κυρίες Αγγελική Ζιούνα και Νατάσα Χολή.

ΠΗΓΗ

Σχόλια