Παίρνουν μπρος τα ηλιακά πάρκα.















ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ αυξημένη είναι η ανταπόκριση στα κίνητρα που έχει θεσπίσει η πολιτεία για επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά πάρκα με ισχύ έως 100 μεγαβάτ, τόσο σε οικόπεδα όσο και σε αγροτικές εκτάσεις της χώρας.




Ήδη, οι επαγγελματίες αγρότες, στους οποίους έχει δοθεί προτεραιότητα, έχουν καταθέσει περίπου 5.700 αιτήσεις για έργα παραγωγής ηλεκτρισμού με την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας.


Το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων οφείλεται στο γεγονός ότι πρόκειται για σχετικά «εύκολες» και αρκετά προσοδοφόρες επενδύσεις. Η λειτουργία τους δεν απαιτεί εργατικό δυναμικό ακι τα μόνα έξοδα που ουσιαστικά επιβαρύνουν τον επενδυτή μετά την ολοκλήρωση του πάρκου είναι το κόστος συντήρησης του εξοπλισμού.


Κόστος και έσοδα


Η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού πάρκου, συνολικής ισχύος 100 κιλοβάτ, κοστίζει (χωρίς την αγορά του οικοπέδου) περίπου 300.000 ευρώ. Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται ο εξοπλισμός, η μελέτη και τα τέλη σύνδεσης. Στην ελληνική αγορά υπάρχουν δεκάδες αξιόπιστες εταιρείες που αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και να παραδώσουν το έργο «με το κλειδί στο χέρι».


Η αδειοδότηση, μετά την ψήφιση του νέου νόμου, είναι απλή υπόθεση, απαλλαγμένη από την περιττή γραφειοκρατία που καθυστερούσε αδικαιολόγητα τα έργα.


Όλες οι διαδικασίες γίνονται παράλληλα και ο συνολικός χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση ενός πάρκου, συνήθως, δεν ξεπερνά το ένα έτος.


Για να εγκατασταθούν σε ένα οικόπεδο- αγροτεμάχιο 100 κιλοβάτ απαιτείται έκταση περίπου 2,5 στρεμμάτων. Η μέση ετήσια απόδοση είναι 140.000 κιλοβατώρες (κάθε εγκατεστημένο κιλοβάτ παράγει ετησίως 1.300- 1.500 κιλοβατώρες, ανάλογα την περιοχή). Η ενέργεια αυτή αγοράζεται από τη ΔΕΗ προς 0,40 ευρώ η κιλοβατώρα.


Έτσι, προκύπτει ότι το πάρκο των 100 κιλοβάτ αποφέρει ετήσιο έσοδο της τάξεως των 56.000 ευρώ, το οποίο είναι εγγυημένο για 20 χρόνια, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης που υπογράφει ο επενδυτής ιδιώτης με τη ΔΕΗ ή το ΔΕΣΜΗΕ, ανάλογα με το εάν πρόκειται για περιοχή με διασυνδεμένο δίκτυο ή όχι.


Εάν η επένδυση γίνει με ίδια κεφάλαια, τότε η απόσβεση του έργου θα έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα 4-5 ετών. Στην περίπτωση που υπάρχει χρηματοδότηση από κάποια τράπεζα, η απόσβεση γίνεται περίπου στα έξι χρόνια.


Χρηματοδότηση


Οι περισσότερες τράπεζες στην Ελλάδα έχουν ανακοινώσει διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα για μεγάλα φωτοβολταϊκά έργα, που απευθύνονται τόσο σε επαγγελματίες αγρότες όσος και σε ιδιώτες υποψήφιους επενδυτές.Ωστόσο, τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι οι τράπεζες παραμένουν επιφυλακτικές ως προς την παροχή των συγκεκριμένων δανείων, εξέλιξη που έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στα αρμόδια υπουργεία.


Σε κάθε περίπτωση, οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν τραπεζική «ενίσχυση» πρέπει να απευθυνθούν στην τράπεζα της επιλογής τους, ώστε να εξετάσουν όλους τους πιθανούς τρόπους χρηματοδότησης.


Η Ευρώπη επενδύει στον ήλιο


Η ΕΥΡΩΠΗ ήταν η πρώτη ήπειρος που, ήδη από την προηγούμενη δεκαετία, επένδυσε στη δύναμη του ήλιου για παραγωγή καθαρής ενέργειας. Η μεγάλη ανάπτυξη ξεκίνησε το 2003, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε ως στόχο τον τριπλασιασμό της χρήσης των φωτοβολταϊκών στα κράτη- μέλη, έως το 2010. Το 2009, η Ευρώπη κατείχε την πρώτη θέση παγκοσμίως, συγκεντρώνοντας το 70% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος στον πλανήτη, που ήταν 22 γιγαβάτ.


Πρωταθλήτρια η Γερμανία


Η μεγαλύτερη ανάπτυξη καταγράφεται στη Γερμανία, που έχει αναδειχθεί από την αρχή σε ηγέτιδα δύναμη του κλάδου. Στη χώρα ε΄χουν ήδη εγκατασταθεί περισσότερα από 3,8 γιγαβάτ φωτοβολταϊκών. Στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται η Ιταλία με 730 εγκατεστημένα μεγαβάτ και ακολουθεί η Ιαπωνία με 480 μεγαβάτ. Τέταρτη σε παραγωγή χώρα είναι οι ΗΠΑ με 460 μεγαβάτ και έπονται η Τσεχία (410 μεγαβάτ) και το Βέλγιο (300 μεγαβάτ).


Μεγάλα άλματα στην ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών επιχειρεί και η Μεγάλη Βρετανία, που θα έχει ολοκληρώσει την εγκατάσταση 96 μεγαβάτ έως το τέλος του 2010, εκτοξεύοντας την εγκατεστημένη ισχύ της από τα μόλις 6 μεγαβάτ που είχε το 2009.


Τα στατιστικά στοιχεία και οι πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η αλματώδης πορεία των φωτοβολταϊκών θα συνεχίζει παρά την οικονομική συγκυρία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ισπανία, όπου η αγορά των φωτοβολταϊκών θα σημειώσει αύξηση της τάξεως του 730% μέχρι το τέλος του 2010, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν, που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμάται ότι τα φωτοβολταϊκά θα αναπτυχθούν με ετήσιο ρυθμό 50% τουλάχιστον έως και το 2014.


Ωστόσο, η πολλά υποσχόμενη αγορά έχει ακόμα πολλά περιθώρια ανάπτυξης. Το 2009, η ηλιακή ενέργεια αντιπροσώπευε μόλις το 0,4 της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε οικουμενικό επίπεδο, τα νούμερα είναι πιο αποθαρρυντικά, καθώς η ενέργεια από φωτοβολταϊκά δεν κατέχει παρά το 0,1% του παγκόσμιου ηλεκτρισμού.


ΤΗΣ ΕΦΗΣ ΛΑΣΚΑ
ΠΗΓΗ
http://www.real.gr

Σχόλια