Οι υπουργοί Περιβάλλοντος της ΕΕ απέρριψαν χθες, σε συζήτηση στο Λουξεμβούργο, την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα μεταλλαγμένα. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν προτείνει να αποφασίζει η κάθε χώρα αν θα επιτρέπει την καλλιέργεια και την εμπορία των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων στην επικράτειά της.
Η πρόταση του επιτρόπου Υγείας Τζον Νταλί χαρακτηρίστηκε «ανεπαρκής», «αόριστη» και «εκτός θέματος» από τους περισσότερους υπουργούς Περιβάλλοντος, οι οποίοι θα πάρουν και την τελική απόφαση. Μόνο ο Ολλανδός υπουργός την υποστήριξε.
Η Γαλλίδα υπουργός Περιβάλλοντος, Σαντάλ Ζουανό, δήλωσε ότι αρνείται να συζητήσει την πρόταση η οποία έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την απόφαση του Συμβουλίου του 2008. Τότε, οι υπουργοί Περιβάλλοντος είχαν ζητήσει από την Κομισιόν να ενισχύσει τους επιστημονικούς ελέγχους σχετικά με τους γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς, να ενισχύσει την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων και να υποβάλει έκθεση σχετικά με τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις από την κυκλοφορία στην αγορά μεταλλαγμένων προϊόντων. Όμως, η Κομισιόν δεν έπραξε τίποτα, τόνισαν χθες οι Γάλλοι.
Η γερμανική αντιπροσωπεία υποστήριξε παράλληλα ότι η υιοθέτηση της πρότασης θα απειλούσε ακόμη και την ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ενώπιον των επικρίσεων, ο Τ. Νταλί δεσμεύτηκε να απαντήσει σε όλα τα αιτήματα των εταίρων μέχρι τα τέλη του έτους.
Συγκεκριμένα, η Κομισιόν προτείνει να παραμείνει ως έχει το σημερινό καθεστώς, δηλαδή για να δοθεί άδεια καλλιέργειας ή κυκλοφορίας πρέπει να προηγηθεί επιστημονικός έλεγχος από την Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων και να ακολουθήσει γνωμοδότηση για το αν προκύπτουν κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Αν ένα προϊόν περάσει επιτυχώς τους ελέγχους, λέει τώρα η Επιτροπή, τότε κάθε κράτος–μέλος θα αποφασίζει για λογαριασμό του.
Σημειώνεται πως σήμερα στην ΕΕ καλλιεργούνται δύο γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, το καλαμπόκι 810 του αμερικανικού ομίλου Mosanto και η πατάτα Amflora της γερμανικής εταιρείας Basf. Περιμένουν, όμως, την έγκρισή τους 15 προϊόντα, ενώ η Mosanto ζητεί να ανανεωθεί για μία 10ετία η άδεια καλλιέργειας του καλαμποκιού 810.
Στην Ελλάδα και σε ακόμη πέντε κράτη–μέλη απαγορεύεται η καλλιέργεια και η κυκλοφορία γενετικώς τροποποιημένων προϊόντων
ΠΗΓΗ
http://tvxs.gr
Σχόλια