Υπό εξαφάνιση και τα φυτά..Απειλείται ένα στα πέντε.

Ένα στα πέντε φυτά του πλανήτη (ποσοστό 22%) απειλείται με εξαφάνιση, όπως αποκαλύπτει η πληρέστερη μελέτη που έχει γίνει ποτέ διεθνώς και πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες επέλεξαν τυχαία 7.000 είδη φυτών από όλες τις μείζονες φυτικές ομάδες, ως αντιπροσωπευτικό δείγμα προκειμένου να αναλύσουν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα συνολικά 380.000 έως 400.000 ειδών φυτών που είναι γνωστά μέχρι σήμερα.
Από αυτά, τα 4.000 φυτά (4%) θεωρείται ότι απειλείται σε κρίσιμο βαθμό, το 7% ότι απειλείται και το 11% ότι είναι ευάλωτα, συνεπώς συνολικά το 22% των φυτών βρίσκεται υπό μεγαλύτερη ή μικρότερη απειλή. Το 63% δεν κινδυνεύει, ενώ για το υπόλοιπο 5% τα στοιχεία κρίθηκαν ανεπαρκή.
Το ποσοστό των απειλούμενων φυτών είναι ανάλογο με αυτό των απειλούμενων θηλαστικών στην «κόκκινη λίστα» της IUCN, χειρότερο από το ποσοστό των απειλούμενων πουλιών (κάτω του 10%) και καλύτερο από εκείνο των αμφίβιων (άνω του 25% απειλούνται) ή των κοραλλιών.
Περίπου τα δύο τρίτα των απειλούμενων φυτών βρίσκονται στα τροπικά βροχο-δάση, ενώ τα γυμνόσπερμα φυτά (μια κατηγορία που περιλαμβάνει τα κωνοφόρα) είναι αυτά που βρίσκονται στην χειρότερη θέση. Σε σχέση με τα τουλάχιστον 380.000 είδη φυτών, έχουν βρεθεί 5.490 είδη θηλαστικών, 10.027 είδη πουλιών και 6.285 είδη αμφίβιων.
Η μεγαλύτερη απειλή για τα φυτά είναι ο άνθρωπος (σε ποσοστό 81%), λόγω της εντατικής γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της αποψίλωσης των δασών, της οικοδόμησης κ.α.
Πηγή: newsbeast.gr
http://oikoinfo.wordpress.com

Σχόλια