Μπαλάκι τα μεταλλαγμένα.

Στις αντιδράσεις πολλών κρατών-μελών προσέκρουσε χθες η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αποφασίζει κάθε χώρα αν θα επιτρέπει την καλλιέργεια και την εμπορία των μεταλλαγμένων προϊόντων στην επικράτειά της.
 Αν και είναι νωρίς για προβλέψεις και την οριστική απόφαση θα πάρουν οι υπουργοί Περιβάλλοντος, η πρώτη συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας έδειξε ότι πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί συμφωνία επί της εν λόγω πρότασης στους κόλπους των 27.

Εκτός από το πρόβλημα υγείας των καταναλωτών, πολλές χώρες βλέπουν πίσω από την πρωτοβουλία της Κομισιόν ένα βήμα προς την επανεθνικοποίηση της Κοινή Αγροτικής Πολιτικής.
«Ο καθένας για τον εαυτό του ναρκοθετεί τα θεμέλια της ΚΑΠ», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Τζιανκάρλο Γκαλάν, ενώ ο Γάλλος ομόλογός του Μπρούνο λε Μερ τάχθηκε και αυτός υπέρ μιας κοινής απόφασης των 27 για το θέμα των μεταλλαγμένων και κατά της προσφυγής σε εθνικές αποφάσεις.
Επίσης, ορισμένες χώρες επισήμαναν τον κίνδυνο επιμόλυνσης των καλλιεργειών τους.
Ο Κώστας Σκανδαλίδης επανέλαβε στους ομολόγους του την πάγια θέση της Ελλάδας για πλήρη απαγόρευση των μεταλλαγμένων στην κοινοτική επικράτεια.
Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο υπουργός αναγνώρισε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο και ευαίσθητο θέμα που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.
Σήμερα στην Ε.Ε., καλλιεργούνται δύο μεταλλαγμένα προϊόντα, το καλαμπόκι 810 του αμερικανικού ομίλου Mosanto και η πατάτα Amflora της γερμανικής εταιρείας Basf. Περιμένουν, όμως, το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες 15 προϊόντα OGM, ενώ η Mosanto ζητεί να ανανεωθεί για μια 10ετία η άδεια καλλιέργειας του Mon810. *

GREENPEACE: Λειτουργούν ως όχημα για τις πολυεθνικές

Να μη ληφθούν υπ' όψιν από τις εθνικές κυβερνήσεις οι γνωμοδοτήσεις της αμφιλεγόμενης ευρωπαϊκής υπηρεσίας ασφάλειας τροφίμων, τα κριτήρια της οποίας είναι υπέρ όλων ανεξαιρέτως των ποικιλιών μεταλλαγμένων, ζητούν οικολογικές οργανώσεις.
Τα κριτήρια της EFSA ταυτίζονται απόλυτα με εκείνα των εταιρειών βιοτεχνολογίας και όχι με εκείνα των πολιτών, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν μπορούν να αναγνωρίσουν στα ράφια τα μεταλλαγμένα επειδή, χάρη και στην Κομισιόν, δεν φέρουν σήμανση. Η Greenpeace έχει επανειλημμένως καταγγείλει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι λειτουργεί ως όχημα για τις πολυεθνικές που επιδιώκουν να ποδηγετήσουν μέσω των μεταλλαγμένων τις χώρες διά της γεωργικής και κτηνοτροφικής τους παραγωγής. (Εσχάτως το Ευρωκοινοβούλιο συμπορεύεται στα θέματα αυτά με την Κομισιόν.) Η συμφωνία που προτείνει η Κομισιόν στις χώρες-μέλη δεν παρέχει διασφαλίσεις ούτε για τους καλλιεργητές ούτε για τη δημόσια υγεία, λέει ο ευρωβουλευτής των Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος εξηγώντας: «Το προτεινόμενο πλαίσιο αποκλείει τη δυνατότητα επίκλησης κινδύνων, με αποτέλεσμα η όποια εθνική απαγόρευση κατά των γενετικά τροποποιημένων να είναι ευάλωτη. Ποιος θα εμποδίσει να καλλιεργηθούν δίπλα μας, στα σύνορά μας, μεταλλαγμένα με κίνδυνο σοβαρής επιμόλυνσης στις καλλιέργειες της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης;»
Το λόγο έχουν οι αγρότες... 
ΠΗΓΗ
http://www.enet.gr

Σχόλια