Λίμνη Καστοριάς: 22 εκατ. ευρώ για έργα και μελέτες.

 
Η «Αναπτυξιακή Κοζάνης» προχωρά στην κατάρτιση επιχειρησιακού σχεδίου για τη διάσωση της λίμνης της Καστοριάς, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».
Προβλέπονται μελέτες 2 εκατ. ευρώ και άλλα 20 εκατ. ευρώ για έργα.

Το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ προειδοποιεί ότι «Σχέδια αποκατάστασης που δεν βασίζονται στην επιστημονική γνώση δεν θα έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα».
Τα προβλήματα της λίμνης συζητήθηκαν στην Αθήνα, ανάμεσα στο ΓΓ του ΥΠΕΚΑ Ανδρέα Ανδρεόπουλου, τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κίρκο, το νομάρχη Καστοριάς Κων/νο Λιάντση, το δήμαρχο Γιάννη Τσαμήση, τον διευθυντή της «ΑΝ.ΚΟ.» Γιώργο Αμανατίδη και τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία της συνάντησης, ως τοπικός βουλευτής.
Ο κ. Ανδρεόπουλος έδωσε την έγκριση για να προχωρήσει η πρόταση της «ΑΝ.ΚΟ».
Ο νομάρχης Κων/νος Λιάντσης δήλωσε ότι «Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου μάς επισήμανε ότι πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα σε μελέτες εφαρμογής, γιατί ο χρόνος κυλάει εις βάρος της λίμνης».
Από την πλευρά του το Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με επίσημη ανακοίνωση του αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ στην προσπάθειά του να συμβάλει στην κοινωνική ανάγκη για προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων της χώρας μας και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ποιότητας του νερού, διεξάγει για περισσότερο από 20 χρόνια έρευνες στη λίμνη Καστοριάς.
Τα αποτελέσματα των ερευνών προέρχονται, μεταξύ άλλων, από διδακτορικές διατριβές, από μεταπτυχιακές και προπτυχιακές διπλωματικές εργασίες. Έχουν ανακοινωθεί σε εθνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχουν τύχει σημαντικής αναγνώρισης από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.
Το Τμήμα Βιολογίας θεωρεί ότι στην εποχή της οικονομίας της γνώσης, η προσπάθεια απαξίωσης της επιστημονικής γνώσης θα οξύνει αντί να περιορίσει τα προβλήματα της λίμνης. Σχέδια αποκατάστασης που δεν βασίζονται στην επιστημονική γνώση δεν θα έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Συνεπώς, προτείνει τη σύσταση ομάδας εργασίας από διεθνώς αναγνωρισμένους ερευνητές, η οποία θα γνωμοδοτήσει πριν από κάθε σχέδιο σωτηρίας και κάθε νέα χρηματοδότηση.
Το Τμήμα Βιολογίας αποδεδειγμένα διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία και το κατάλληλο ερευνητικό προσωπικό και είναι πρόθυμο να συμβάλει στην εκπόνηση σχεδίου προστασίας και αποκατάστασης της λίμνης Καστοριάς».
ΠΗΓΗ
http://www.econews.gr

Σχόλια