Τερατώδης θύελλα ισοπέδωσε μισό δισεκατομμύριο δέντρα στον Αμαζόνιο.

Οι ισχυρές θύελλες παίζουν σημαντικό ρόλο στη δυναμική του υγρού τροπικού δάσους του Αμαζονίου, αποκαλύπτει νέα αμερικανική μελέτη: Μία και μόνη θύελλα που εκδηλώθηκε το 2005 ισοπέδωσε έως και 600 εκατομμύρια δέντρα, εκτιμούν οι ερευνητές.


Οι επιστήμονες που παρακολουθούν την ευαίσθητη ζούγκλα του Αμαζονίου γνωρίζουν ότι το 2005 ήταν μια ιδιαίτερα κακή χρονιά. Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2009 στο περιοδικό Science απέδιδε τους αυξημένους θανάτους δέντρων στην έντονη ξηρασία που είχε καταγραφεί εκείνη το χρονιά.

Όμως πολλές περιοχές στις οποίες χάθηκαν δέντρα δεν είχαν πληγεί από την ανομβρία, αντιτείνουν τώρα ερευνητές του Πανεπιστημίου Τουλέιν στη Νέα Ορλεάνη.


Ο μαζικός θάνατος των δέντρων, δείχνει η νέα μελέτη, προκλήθηκε από την τερατώδη θύελλα, με μήκος 1.000 χιλιόμετρα και πλάτος 200, η οποία σάρωσε τη λεκάνη του Αμαζονίου το διήμερο 16-18 Ιανουαρίου 2005, κινούμενη από τα νοτιοδυτικά στα βορειοανατολικά.

Η τέλεια καταιγίδα, στην πραγματικότητα μια σειρά από επιμέρους θύελλες, έφερε κατακόρυφους ανέμους 145 χιλιομέτρων ανά ώρα και σκότωσε ανθρώπους στις περιοχές Μανάους, Μανακαπάρου και Σανταρέμ της Βραζιλίας.

Η ερευνητική ομάδα του Δρ Τζέφρι Τσέιμπερς εξέτασε την περιοχή του Μανάους και συνέκρινε δορυφορικά δεδομένα με παρατηρήσεις πεδίου από το έδαφος. Στις δορυφορικές εικόνες, τα δέντρα που νεκρώθηκαν από άλλα αίτια ξεχωρίζουν από αυτά που ισοπεδώθηκαν από τον άνεμο επειδή συνήθως παραμένουν όρθια.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι μόνο στην περιοχή του Μανάους ισοπεδόθηκαν 300 έως 500 χιλιάδες δέντρα. Από τον αριθμό αυτό, και με την προϋπόθεση ότι οι συνέπειες της θύελλας ήταν περίπου ίδιες σε όλο τον Αμαζόνιο, οι ερευνητές υπολογίζουν ότι τα δέντρα που ισοπεδόθηκαν σε όλη την περιοχή ήταν από 441 έως 663 εκατομμύρια.

Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 23% της μέσης ετήσιας συσσώρευσης άνθρακα από το δάσος του Αμαζονίου.

Δεδομένου ότι ορισμένα μοντέλα του παγκόσμιο κλίματος προβλέπουν αύξηση των βίαιων καταιγίδων στην περιοχή του Αμαζονίου, η ισοπέδωση των δέντρων απειλεί να επιτείνει την παγκόσμια θέρμανση.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο Geophysical Research Letters, ένα έντυπο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Εταιρείας.
ΠΗΓΗ
http://news.in.gr/

Σχόλια