Σε κίνδυνο τα οικοσυστήματα.



Κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι τα συμπεράσματα Ινδού εμπειρογνώμονα για τις συνέπειες της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού.


Όπως λέει ο Ινδός οικονομολόγος Παβάν Σουχντέβ, στον οποίο ανατέθηκε από τον ΟΗΕ να εκτιμήσει την αξία της βιοποικιλότητας, η πετρελαιοκηλίδα θα στοιχίσει πολύ περισσότερο από το κόστος του καθαρισμού της και του ποσού των αποζημιώσεων στους κατοίκους των παράκτιων περιοχών, καθώς υπήρξαν συνέπειες για τα οικοσυστήματα.

Σε συνέντευξή του από το Λονδίνο, όπου παρουσίασε χθες, Τρίτη, μέρος της μελέτης του, ο Σουχντέβ θεωρεί ότι η καταστροφή της ΒΡ αποκαλύπτει την ανάγκη να αλλάξουν ριζικά η εκτίμηση και ο υπολογισμός του «κεφαλαίου της Φύσης».

«Η μη συνειδητοποίηση σε οικονομικό επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρει η Φύση όπως ο καθαρός αέρας, το καθαρό νερό, οι ωκεανοί, τα εύφορα εδάφη, η σταθερότητα του κλίματος, πρέπει να αλλάξει επειγόντως» εκτιμά ο Σουχντέβ.

«Η κοινωνία πρέπει να αποδώσει ίση αξία στο φυσικό πλούτο και στον υλικό πλούτο. Αλλά ποιος αντιλαμβάνεται σήμερα την ιδέα "φυσικό κεφάλαιο" συγκρινόμενο με το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο;».

«Ένα μέρος του προβλήματος οφείλεται στο γεγονός ότι δεν ξέρουμε πώς να ορίσουμε την ποσότητα των αγαθών που θεωρούσαμε πάντα ότι είναι ανεξάντλητα: Μπορούμε να διαχειριστούμε μόνο ό,τι ξέρουμε να υπολογίζουμε και δεν μετράμε ούτε την αξία των υπηρεσιών που προσφέρει η Φύση, ούτε το κόστος της απώλειάς τους» προσθέτει ο Σουχντέβ, ο βασικός συντάκτης της έκθεσης «η Οικονομία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας».

Η πετρελαιοκηλίδα προκλήθηκε από έκρηξη πλατφόρμας της ΒP τον Απρίλιο και έκτοτε καθημερινά διαρρέουν 60.000 βαρέλια στη θάλασσα του Κόλπου του Μεξικού. 
ΠΗΓΗ
http://www.zougla.gr

Σχόλια