Δήμος Μεσσαπίας: Το Πρωτοδικείο δικαιώνει τους κατοίκους για το εξασθενές χρώμιο


Απόφαση του Πρωτοδικείου Χαλκίδας απαγορεύει προσωρινά στο Δήμο Μεσσαπίας στην Κεντρική Εύβοια και την εταιρεία ύδρευσης ΔΕΥΑΜ να διανέμουν στην περιοχή νερό για οποιαδήποτε χρήση (οικιακή και βιομηχανική), εάν το όριο του εξασθενούς χρωμίου υπερβαίνει τα 2 μικρογραμμάρια ανά λίτρο.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την απόφαση, ο Δήμος θα καταβάλει πρόστιμο ύψους 1000 ευρώ την ημέρα για κάθε μια παράβαση, ενώ προβλέπεται και προσωπική κράτηση του νόμιμου εκπροσώπου (δηλαδή του δημάρχου) για ένα μήνα.

Ο δικαστής που έκανε δεχτή την αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει κάτοικοι των Ψαχνών σε συνεργασία με τον περιβαλλοντικό σύλλογο ΓΑΙΑ, αποδέχεται το εξασθενές χρώμιο μπορεί να αποδειχτεί καρκινογόνο επικαλούμενος σχετική μελέτη του Ινστιτούτου Προστασίας από τον καρκίνο, που αποτελεί παράρτημα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», στο σκεπτικό της απόφασης τονίζεται ότι αν και υπάρχει επιστημονική αβεβαιότητα για το θέμα του εξασθενούς πρέπει να εφαρμοστεί η αρχή της προφύλαξης και να υποχρεωθεί η αρμόδια αρχή να προβεί σε μέτρα.

Στο δικαστικό έγγραφο εμπεριέχονται αποτελέσματα από δειγματοληψίες του ΙΓΜΕ και της Χημικής Υπηρεσίας Λιβαδειάς, σύμφωνα με τα οποία σε πηγές και γεωτρήσεις ύδρευσης δημοτικών διαμερισμάτων του δήμου ανιχνεύθηκαν τιμές εξασθενούς χρωμίου μεταξύ 18 και 46 μg/l. Η απόφαση έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

ΠΗΓΗ

http://tvxs.gr/

Σχόλια