ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΛΩΡΙΔΑΣ


Η χώρα μας φημίζεται για το φυτικό της πλούτο. Στην Ελλάδα σήμερα υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ειδών και υποειδών φθάνει τα 6000.

Η Ελληνική χλωρίδα οφείλει σε μεγάλο αριθμό τον πλούτο της στο γεγονός ότι περιλαμβάνει στη σύνθεσή της 1100 ενδημικά είδη φυτών. Οι λόγοι που έχουν δημιουργήσει αυτή τη πλούσια ελληνική χλωρίδα είναι κυρίως γεωγραφικοί, κλιματικοί και γεωλογικοί.
Σαν χλωρίδα ορίζεται το σύνολο όλων των φυτικών ειδών που βρίσκονται σε μια περιοχή. Η βλάστηση αναφέρεται περισσότερο στη κάλυψη μιας περιοχής από φυτικά είδη και είναι το αποτέλεσμα της δράσης διαφόρων παραγόντων στη συγκεκριμένη περιοχή. Οι παράγοντες αυτοί μπορεί να είναι ανθρωπογενείς όπως οι εκχερσώσεις, ή περιβαλλοντικοί όπως το κλίμα, η τοπογραφία, το έδαφος κ.α. Ο όρος "Ενδημικά" αναφέρεται για τα είδη τα οποία υπάρχουν μόνο σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Η χώρα μας, χαρακτηρίζεται για τη πληθώρα ενδημικών φυτών, και μόνο η Ιβηρική χερσόνησος μπορεί να συγκριθεί με την Ελλάδα.
Τα προβλήματα της ελληνικής χλωρίδας είναι στενά συνδεδεμένα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το περιβάλλον γενικά και η φύση. Οι συχνές πυρκαγιές έχουν σαν αποτέλεσμα την εξαφάνιση πολύτιμων ειδών. Η υπερβόσκηση έχει το ίδιο αποτέλεσμα ενώ ευνοεί τα είδη που δεν είναι εύγευστα ή είναι ακανθώδη και δεν προτιμούνται από τα ζώα. Αυτό σημαίνει ότι σε περιοχή υπερβόσκησης γίνεται επιλογική βόσκηση σε βάρος πολλών φυτών ενώ με τα ποδοπατήματα των ζώων καταστρέφονται οι φυσικές ιδιότητες του εδάφους με αύξηση της διάβρωσης. Η συμπίεση του εδάφους κάνει την εγκατάσταση πολλών φυτών αδύνατη. Η ανεξέλεγκτη και χωρίς προγραμματισμό αναψυχή είναι δυνατό να έχει καταστροφικές συνέπειες στη χλωρίδα μιας περιοχής. Η συλλογή λουλουδιών από επισκέπτες απομακρύνει από τις διάφορες περιοχές πολύτιμους σπορείς για την διαιώνιση των ειδών.
Επίσης, η επιλογική συλλογή λουλουδιών από επισκέmες έχει τα ίδια δυσάρεστα αποτελέσματα της επιλογικής βόσκησης. Η εξάπλωση των αστικών κέντρων σε φυσικές περιοχές απομονώνει φυτικά είδη και μειώνει τις πιθανότητες επικονίασης τους από άλλα άτομα του ίδιου είδους. Το γεγονός αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τον γενετικό εκφυλισμό των ειδών.
Τα μέτρα προστασίας της ελληνικής χλωρίδας πρέπει να περιλαμβάνουν:
Την περιβαλλοντική εκπαίδευση έτσι ώστε τα νέα παιδιά να εκτιμήσουν το θησαυρό που η ελληνική φύση μας έχει δώσει πλουσιοπάροχα. Όλοι οι πολίτες πρέπει να σέβονται και να αγαπούν τη φύση εφόσον αυτό θα είναι η πραγματική κληρονομιά που θα αφήσουν στα παιδιά τους. Το κράτος θα πρέπει να παρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ελληνικής χλωρίδας με την ανακήρύξη ευαίσθητων περιοχών σαν προστατευόμενες. Θα πρέπει οι υπάρχουσες προστατευόμενες περιοχές να προστατευτούν πραγματικά και να σταματήσει το λυπηρό φαινόμενο της ανοικοδόμησης μέσα σε Εθνικούς Δρυμούς ή μέσα σε βιοτόπους.
Επίσης, στα ουσιαστικά μέτρα προστασίας να είναι η εφαρμογή των νόμων που ισχύουν για το περιβάλλον σε όλους τους πολίτες και όχι επιλογικά σε ορισμένους
Η ελληνική χλωρίδα είναι ένα από τα στολίδια μας που μας κάνει να νοιώθουμε εθνικά περήφανοι. Ας δώσουμε αυτό το δικαίωμα και στα παιδιά μας. 
ΠΗΓΗ
http://greenapple.gr/

Σχόλια