Ινδονησία: Παγετώνας απειλείται με εξαφάνιση

Σε διάστημα μικρότερο των πέντε ετών μπορεί να χαθεί από τον χάρτη ο μοναδικός παγετώνας που βρίσκεται στο δυτικό άκρο του Ειρηνικού Ωκεανού. Αυτό είπε σήμερα Αμερικανός επιστήμονας που επέστρεψε από μια αποστολή στον παγετώνα Πουντζάκ Τζάγια, η κορυφή του οποίου έχει υψόμετρο 5.000 μέτρα στην ινδονησιακή Παπούα.


Ο καθηγητής Λόνι Τόμσον του πανεπιστημίου της Πολιτείας του Οχάιο δήλωσε ότι ο παγετώνας χάνει επτά μέτρα ετησίως. «Είναι ο μοναδικός παγετώνας που βρίσκεται στον Δυτικό Ειρηνικό που είναι ο πιο θερμός ωκεανός στη γη. Αν λιώσει, η ιστορία αυτών των μαζών πάγου θα χαθεί για πάντα» είπε στη Τζακάρτα μετά μια αποστολή 13 ημερών.

«Είναι ο πρώτος παγετώνας που γνωρίζω, όπου μπορεί κανείς να ακούσει το νερό να τρέχει κάτω από τον πάγο» πρόσθεσε ο διακεκριμένος εμπειρογνώμων των παγετώνων, υπογραμμίζοντας ότι βρέχει καθημερινά σε αυτή την περιοχή της Κεντρικής Παπούα, μια περιοχή απομονωμένη και με δύσκολη πρόσβαση.

Προκειμένου ίχνη του παγετώνα να διατηρηθούν, ο Τόμσον και η ομάδα του αφαίρεσαν 88 μέτρα από τις μάζες πάγου, που θα συμπληρώσουν τις συλλογές δειγμάτων του πανεπιστημίου του Οχάιο.

Η μελέτη τους θα επιτρέψει να εκτιμηθούν οι διακυμάνσεις των θερμοκρασιών στο παρελθόν, στοιχείο που θα χρησιμεύσει στην καλύτερη κατανόηση των κλιματικών αλλαγών που συμβαίνουν σήμερα. Η μελέτη του Αμερικανού επιστήμονα και της ομάδας του αναμένεται να δημοσιευτεί το 2011.
ΠΗΓΗ
http://www.zougla.gr

Σχόλια